ΜΕΝΟΥ

Μαγειρεύοντας για τον συνάνθρωπο

Health Newsroom

Της ΑΝΘΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν από λίγες μέρες δέχθηκα την πρόσκληση της Danone Nutricia Hellas και του Οργανισμού «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» σε ένα μοναδικό zero food waste μάθημα μαγειρικής, υπό την επίβλεψη του σεφ Πέτρου Συρίγου, στο εστιατόριό του με την ονομασία «Γήτεμα στη Νέα Σμύρνη». Στόχος: Να μαγειρέψουμε 100 μερίδες φαγητού, οι οποίες επρόκειτο να διατεθούν για καλό σκοπό! Δεν μπορούσα να πω όχι σε μια τέτοια πρόσκληση.

Φόρεσα άνετα ρούχα και αθλητικά για να αντέξω την ορθοστασία και βρέθηκα πρωί πρωί ανάμεσα σε φίλους και συναδέλφους φορώντας όλοι μας μια λευκή ποδιά μαγειρικής.

Ο σεφ Πέτρος Συρίγος μάς έδειξε πώς θα κάνουμε τις κοπές πρώτα από όλα. Όλα σε μικρά τετραγωνάκια. Κι αν νομίζετε ότι είναι εύκολο να κουμαντάρεις αυτά τα τεράστια μαχαίρια, γελιέστε. Στη συνέχεια μας βοηθούσε βήμα βήμα να τσιγαρίσουμε τα λαχανικά. Το ένα από τα φαγητά μας θα ήταν παστίτσιο, το άλλο τουρλού και φυσικά σαλάτα χωριάτικη.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην κουζίνα με τις τεράστιες εστίες, πάνω από μια τεράστια κατσαρόλα που προσπαθούσα να ανακατέψω τον κιμά με τα λαχανικά και τη σάλτσα, ένιωσα στο πετσί μου τι τραβάνε οι μάγειρες κάθε μέρα. Η ζέστη είναι αφόρητη, επίσης χρειάζεται δύναμη για να φέρεις βόλτα τόσο μεγάλα μαγειρικά σκεύη, ενώ τα ατυχήματα είναι προ των πυλών, αφού όπου και να γυρίσεις, αν δεν προσέχεις, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Η εμπειρία μου με έκανε να σεβαστώ ακόμα περισσότερο το μόχθο όσων εργάζονται σε κουζίνες.

Στη συνέχεια συσκευάσαμε τις μερίδες των φαγητών και της σαλάτας για να σταλούν. Όλοι μαζί, ακόμα και παιδιά που δεν είχαν μαγειρέψει ποτέ στη ζωή τους, καταφέραμε να βγάλουμε νόστιμα και αξιοπρεπή πιάτα για το σκοπό μας. Οι 100 μερίδες που δημιουργήσαμε διατέθηκαν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρέπει να αναφέρω ότι το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφοσιωμένη στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η ομάδα food saving warriors μοιράζει πάνω από 30.000 μερίδες φαγητού καθημερινά με ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργασιών.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα των κοινωνιών μας τα τελευταία πολλά έτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε κάθε κάτοικο της Ε.Ε. αντιστοιχούν 127 κιλά τροφίμων στα σκουπίδια, περίπου 88 εκατ. τόνοι. Το 105 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ετησίως οφείλεται στη σπατάλη τροφίμων. Στην Ελλάδα, μια μέση οικογένεια σπαταλά ετησίως πάνω από 460 μερίδες τροφίμων, δηλαδή 600-1.000 ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, το 1/3 του πληθυσμού στη χώρα μας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Χάρη στο μηχανισμό διάσωσης του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», 1 ευρώ λειτουργικού κόστους αντιστοιχεί σε περισσότερες από 50 μερίδες τρόφιμα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: