ΜΕΝΟΥ

Χριστίνα Κουρεντή: Οι καινοτομίες σε φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας!

Health Newsroom

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΕΝΤΗ, Διευθύντρια ΕΣΥ Οφθαλμιατρείο Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας

 Συνέντευξη στον ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε φαρμακευτικές θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας, καθώς και για τη συμβολή της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας στην εκπαίδευση των Ελλήνων οφθαλμιάτρων μάς μιλά μεταξύ άλλων η Χριστίνα Κουρεντή, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, διευθύντρια ΕΣΥ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών. Αναλυτικά η συνέντευξη με την κ. Κουρεντή έχει ως εξής:

  • Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία συμπληρώνει φέτος 93 χρόνια από την ίδρυσή της. Ποια είναι η συμβολή της στην εκπαίδευση των Ελλήνων οφθαλμιάτρων και ποια η προσφορά της στους πάσχοντες από παθήσεις των ματιών;

Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ιδρύθηκε το 1931. Είναι η παλαιότερη οφθαλμολογική εταιρεία στην Ελλάδα με τα περισσότερα μέλη, εκπροσωπώντας την οφθαλμολογική κοινότητα εντός και εκτός Ελλάδας, και καλύπτει όλες τις υπο-ειδικότητες της Οφθαλμολογίας.

Υπό τη στέγη της ενώνει περίπου 1.700 ιατρούς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που εργάζονται σε κλινικές, νοσοκομεία και ιατρεία, επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα, την εκπαίδευση, την εξέταση και τη θεραπεία ασθενών με οφθαλμολογικά προβλήματα.

Ο στόχος της ΕΟΕ και η ουσιαστική της μέριμνα είναι να προάγει την εκπαίδευση, την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο στην Οφθαλμολογία, όπως και τη μεταφορά τεκμηριωμένων γνώσεων στην καθημερινή κλινική πράξη. Για το λόγο αυτόν, διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων και υποστηρίζει επιστημονικές εργασίες και ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης, παράδοση της ΕΟΕ από χρόνια είναι η διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων κυρίως για την εκπαίδευση των ειδικευομένων της Οφθαλμολογίας, αλλά και για όλα τα μέλη της, κατά τη διάρκεια όλου του ακαδημαϊκού έτους. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, μεταφέραμε την παράδοση των μαθημάτων της ΕΟΕ σε ηλεκτρονική μορφή με διαδικτυακή πρόσβαση από όλα τα μέλη της. Εκτός από τα παραδοσιακά μαθήματα, η ΕΟΕ διοργανώνει και ειδικά μαθήματα με συμπυκνωμένο πρόγραμμα ως προπαρασκευαστικά μαθήματα για όσους οφθαλμιάτρους προετοιμάζονται για τις εξετάσεις στο εξωτερικό για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος στην Οφθαλμολογία (European Board of Ophthalmology).

Επιπλέον, τα μέλη της ΕΟΕ έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μια πληθώρα από επιστημονικά περιοδικά μέσα από τη συνεργασία της ΕΟΕ με την Αμερικανική Ακαδημία στην Οφθαλμολογία.

Τέλος, η ΕΟΕ υποστηρίζει την επιστημονική νέα γενιά της Οφθαλμολογίας, δίνοντας για παράδειγμα υποτροφίες σε νέους επιστήμονες.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρόσφατη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας «Νέοι Έλληνες Οφθαλμίατροι», υπό την ομπρέλα της ΕΟΕ, η οποία εμπλουτίζεται με νέους συναδέλφους και τις δραστηριότητές τους στον τομέα της Οφθαλμολογίας εντός Ελλάδας, όπως και σε διεθνές επίπεδο και σε συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό.

Πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των οφθαλμιάτρων μέσω της ΕΟΕ διαφαίνεται από τον αριθμό των μελών της. Η πλειοψηφία των οφθαλμιάτρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι μέλη της ΕΟΕ που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες για πληροφόρηση, έρευνα και εκπαίδευση που παρέχει.

Σε συνεργασία με όλες τις υπο-ειδικότητες στην Οφθαλμολογία, εθνικές και διεθνείς οργανώσεις, η ΕΟΕ προσφέρει μια ποικιλία αρμοδιοτήτων και μία πλατφόρμα για την επιστημονική ανταλλαγή γνώσεων.

Μέσα από όλα τα προαναφερόμενα αποκτούνται καινούργιες ιατρικές γνώσεις από τις οποίες επωφελούνται οι ασθενείς στα νοσοκομεία, στις κλινικές και τα ιατρεία.

  • Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οφθαλμίατροι στην άσκηση του επαγγέλματός τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα;

Η άσκηση του επαγγέλματος του οφθαλμιάτρου στην Ελλάδα σε δημόσιο η ιδιωτικό τομέα γίνεται σε ένα υψηλό επίπεδο βάσει εγκεκριμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων προδιαγραφών και αφορά επεμβατικές τεχνικές στη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών, όπως και τη συντηρητική ή και φαρμακευτική αντιμετώπιση για την πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων των οφθαλμών.

  • Ποιες είναι οι τελευταίες καινοτομίες στον τομέα της αντιμετώπισης των οφθαλμικών παθήσεων;

Καινοτομίες στον τομέα της αντιμετώπισης υπάρχουν σε όλους τους τομείς της Οφθαλμολογίας που αφορούν φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις. Στη χειρουργική αντιμετώπιση υπάρχει εξέλιξη στο να γίνονται οι επεμβάσεις μας μέσα από όλο και μικρότερες τομές, με μικρότερα σε διάμετρο εργαλεία. Επίσης, υπάρχει εξέλιξη στα χειρουργικά μηχανήματα, που λόγω καλύτερης αποτελεσματικότητάς τους μας βοηθάνε στο να μειώνεται ο χρόνος διάρκειας της επέμβασης. Ως αποτέλεσμα αυτών έχουμε λιγότερο διεγχειρητικό τραύμα, λιγότερη φλεγμονή και πιο σύντομη αποκατάσταση του ασθενούς.

Ένα μεγάλο κομμάτι στην Οφθαλμολογία είναι επίσης η θεραπεία των παθήσεων της ωχράς κηλίδας και συγκεκριμένα της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας, όπως και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Εκτός από τα ήδη εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών, αναμένονται συμπληρωματικά καινούργια φάρμακα με παρόμοιες ιδιότητες (biosimilars) και φάρμακα που θα επιτρέπουν σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών η χορήγηση του φαρμάκου να γίνεται σε πιο μεγάλα διαστήματα, γεγονός που θα μπορεί να βοηθήσει σε μια καλύτερη συνεργασία από την πλευρά του ασθενούς με λιγότερες επισκέψεις στις δομές υγείας, που αυτόματα θα έχουν και μια σχετική αποσυμφόρηση.

Eπίσης, υπάρχουν εξελιγμένοι ψευδοφακοί, που τοποθετούνται ενδοβόλβια για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, των διαθλαστικών ανωμαλιών και της αφακίας. Ωστόσο, ελπιδοφόρες και καινοτόμες είναι οι θεραπείες σε γενετικές παθήσεις του οφθαλμού, που αφορούν μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών με συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη.

  • Γίνονται στη χώρα μας καινοτόμες επεμβάσεις και ποιες είναι αυτές;

Ναι, γίνονται. Αναφέρθηκα πιο πριν στις χειρουργικές επεμβάσεις με μικρές τομές, λεπτά εργαλεία και εξελιγμένα μηχανήματα για τη βέλτιστη και πιο σύντομη αντιμετώπιση των ασθενών. Οι διάφοροι τύποι ενδοφακών είναι επίσης σχετικά καινοτόμοι. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για συγκεκριμένη πάθηση του οφθαλμού πραγματοποιήθηκε το 2023 στην Ελλάδα. Τέλος, μέσω συμμετοχής των ασθενών σε κλινικές μελέτες, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασής τους σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημη έγκριση στην Ελλάδα, αλλά δίνονται με ασφάλεια στο εξωτερικό.

  • Οι Οφθαλμολογικές Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν τη δυνατότητα με ιατρικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό να πραγματοποιήσουν καινοτόμες επεμβάσεις;

Οι Οφθαλμολογικές Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν τη δυνατότητα με ιατρικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό να πραγματοποιούν καινοτόμες επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα τις επεμβάσεις με μικρές τομές, ένθεση διαφόρων τύπων ενδοφακών, χορήγηση ενδοβόλβιων φαρμάκων και τη γονιδιακή θεραπεία.

  • Έχουν πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς σε καινοτόμες επεμβάσεις και ακριβές φαρμακευτικές θεραπείες;

Οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες επεμβάσεις και ακριβές φαρμακευτικές θεραπείες, όταν η θεραπεία είναι ενδεδειγμένη για τη συγκεκριμένη πάθησή τους, όπως προαναφέρθηκε.

  • Ποιο είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών παθήσεων;

Δεν υπάρχει μια απόλυτη απάντηση στο ερώτημα, γιατί κάθε οφθαλμολογική πάθηση απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση και η ίδια η πάθηση μπορεί να έχει μια εξατομικευμένη πορεία και ανάγκη για διαφορετικές προσεγγίσεις. Γενικά, μπορούμε να πούμε πως έναν σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογική εξέλιξη των εργαλείων και των μηχανημάτων στις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική Χειρουργική.

Σε ό,τι αφορά στην έρευνα για την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση, φαίνεται πως η έρευνα για πιθανά γονιδιακά αίτια των παθήσεων των οφθαλμών είναι σημαντική για τη στοχευμένη θεραπεία με αντισώματα ή/και τη γονιδιακή θεραπεία, που θεωρείται ότι είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων.

Η πρόληψη δεν παύει να είναι καλύτερη από τη θεραπεία και για αυτόν το λόγο προτείνεται τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος (screening). Αυτό ισχύει ειδικά στα τμήματα του πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις, που βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν παθολογία στον οφθαλμό, ειδικά όταν δεν είναι ρυθμισμένη η γενική υγεία τους, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

  • Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης κοινού για τις οφθαλμολογικές παθήσεις;

H EOE συμμετέχει στην ενημέρωση κοινού για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, όσο της επιτρέπει η θέση της ως επιστημονικής εταιρείας που δεν πραγματοποιεί εμπορικές διαφημίσεις. Η επικρατέστερη μορφή ενημέρωσης είναι ο γραπτός λόγος με δημοσιευμένα άρθρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Χριστίνα Κουρεντή είναι διευθύντρια ΕΣΥ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Γερμανία, Fellow of the European Board of Ophthalmology Εξειδίκευση στη Χειρουργική Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, Ωχράς, Κολωνία, Γερμανία.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: