ΜΕΝΟΥ

Genekor Medical SA: Νέες μοριακές εξετάσεις εντοπίζουν τους καρκινικούς όγκους σε αρχικό στάδιο, σώζοντας ζωές!

Health Newsroom

Κεντρική φωτογραφία: Ο κ. Νίκος Τσούλος, διευθύνων σύμβουλος της Genekor Medical SA.


Του Άρη Μπερζοβίτη

Είναι ήδη διαθέσιμες και στην Ελλάδα για καρκίνο παχέος εντέρου και παγκρέατος

 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον τομέα της πρώιμης διάγνωσης πολλών μορφών καρκίνου. Πρωτοποριακές μοριακές εξετάσεις, που αξιοποιούν και την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας και μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της έγκαιρης διάγνωσης.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του 8ου ετήσιου Health Innovation Conference, στο οποίο μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία. Όπως αναφέρθηκε, πρόσφατα εγκρίθηκε από τον FDA ένα μοριακό τεστ που γίνεται στο αίμα και ανιχνεύει έγκαιρα 15 τύπους καρκίνου, όπως τον καρκίνο του πνεύμονα, με ακρίβεια ως και 99%.

Όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πρόσφατα έγινε διαθέσιμη και στην Ελλάδα η εξέταση Colon AiQ. Βασίζεται στη μοριακή βιολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε πολύ πρώιμα στάδια με μια απλή αιμοληψία!

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους σε Αμερική και Ευρώπη λόγω μειωμένου προληπτικού ελέγχου, καθώς πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την κολονοσκόπηση. Οι νέες μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης έρχονται να αλλάξουν τα ποσοστά των ανθρώπων που προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις , άρα και τα ποσοστά της πρώιμης διάγνωσης», σημείωσε ο μοριακός βιολόγος κ. Νίκος Τσούλος, διευθύνων σύμβουλος της Genekor Medical SA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο (στάδιο Ι ή ΙΙ) τότε το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ανέρχεται σε έως και 90%. Αντιθέτως, αν ο όγκος διαγνωστεί σε προχωρημένη μορφή (στάδιο 4), τότε το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10% !

Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έγκαιρη διάγνωση φέρει σημαντικά οφέλη στους  ασθενείς, αλλά και 2-4 φορές μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τα συστήματα υγείας. Στόχος λοιπόν είναι να αυξηθούν τα ποσοστά των ανθρώπων, που ελέγχονται προληπτικά για τον καρκίνο, προσφέροντας, μη επεμβατικές και αξιόπιστες εξετάσεις.

Ένας ακόμα καρκίνος με ποσοστό θνησιμότητας μεγαλύτερο του 95% είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε προληπτικός έλεγχος και η διάγνωση γίνεται συνήθως σε πολύ προχωρημένα στάδια. Η μοριακή εξέταση αίματος Avantect, μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος με μεγάλη ακρίβεια και συστήνεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή διαβήτη τύπου 2 και άνω των 50 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν 6-8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: