Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Εurostat σε ότι αφορά στη διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών και τη δυνατότητα να έχουν στο τραπέζι τους βασικά είδη τροφίμων. Ούτε λίγο ούτε πολύ το 2024 το 8,5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα γεύμα που περιείχε κρέας, ψάρι ή κάποιο αντίστοιχο χορτοφαγικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα, ποσοστό χαμηλότερο κατά 1,0 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2023 (9,5%).
Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,3% το 2024. Επιπλέον, είχε αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023, όταν ήταν 10,9%.
Τα ποσοστά αυτά αφορούν τον μέσο όρο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Όπως επισημαίνει η Eurostat το εν λόγω ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια , στο 19,4%, από ό,τι για τα άτομα που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια (6,4%).
Πρωτιά της Σλοβακίας
Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (39,8%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (37,7%) και την Ουγγαρία (37,3%).
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, στο 34,6%. Στα τμήματα του πληθυσμού χωρίς κίνδυνο φτώχειας το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο. Βρίσκεται στο 6,4% πανευρωπαϊκά και λίγο πάνω από 5% στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κύπρο (3,5%), την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (και οι δύο 5,1%).
Κοινωνική ένταξη
Σύμφωνα με την Eurostat, η δυνατότητα να αντέξει κανείς οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα είναι μεταξύ των στοιχείων που παρατηρούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης .
Πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα από τα στοιχεία του δείκτη ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ παράλληλα ο δείκτης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πρωταρχικού στόχου για τη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τα κοινωνικά δικαιώματα.







