ΜΕΝΟΥ

Γ. Περιστέρης: 30 χρόνια ασυμφωνία των τοπικών Ασφαλιστικών Εταιριών με τις Ιδιωτικές Κλινικές της χώρας, αλλά και με όλες τις Κυβερνήσεις!

Health Newsroom

Γράφει ο Γ. Περιστέρης

Εύχομαι όλοι να έχουμε μια Καλή Χρονιά, με υγεία, ευτυχία & επιτυχίες σε ότι κάνουμε, έστω και αν οι συνεχείς νέες παραλλαγές του Κορωνοϊού ήρθαν σ’ αυτόν τον πλανήτη για να μείνουν μερικά εκατομμύρια χρόνια και να μας ταλαιπωρούν.

Όπως ενδεχομένως έχετε παρατηρήσει, εδώ και μερικά χρόνια αρθρογραφώ συνέχεια στα ασφαλιστικά περιοδικά των εκδόσεων ΣΠΥΡΟΥ, για διάφορα θέματα, αλλά μέχρι σήμερα «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

Σήμερα προσεγγίζω το παραπάνω Θέμα, αλλά από μια εντελώς διαφορετική, οπτική γωνία από ότι συνήθως και που ξέρεις, ενδεχομένως αυτή τη φορά κάτι να γίνει!

Ιστορική Αναδρομή

Το μακρινό 1992 πρωτοκυκλοφόρησαν & καθιερώθηκαν οι περίφημες «Κάρτες Υγείας/Νοσηλείας»(1) και οι «Συμβάσεις» μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιριών & των τοπικών Ιδιωτικών Κλινικών.

Tο τότε ΔΣ της ΕΑΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει τους Όρους αυτών των συμβάσεων για λογαριασμό όλων των τότε Ασφαλιστικών Εταιριών/Μελών της και κατάφερε «να τους περάσει» σε όλες τις τότε γνωστές και περισσότερο προτιμητέες από το ασφαλισμένο/νοσηλευόμενο κοινό τοπικές Ιδιωτικές Κλινικές, για τις οποίες ίσχυε η Κάρτα Υγείας/Νοσηλείας.

Αυτή η συνεννόηση μεταξύ τους διακόπηκε ξαφνικά το 1995, όταν ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος (Ιδρυτής και τότε Πρόεδρος του Ομίλου Κλινικών «Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ») διείδε έγκαιρα πως η ενσωμάτωση των «Ιατρικών Πρωτοκόλλων»/DRGs(2) όπως τα εννοούσε η ΕΑΕΕ, θα έβλαπτε καίρια την εξυπηρέτηση των νοσηλευόμενων στις κλινικές του Ομίλου.

Αυτό θα συνέβαινε επειδή τα ιατρικά επιτελεία των πάσης φύσεως ιατρών του Ομίλου Κλινικών «Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ» είχαν ρητή εντολή από την διοίκησή του να «ξεσκονίζουν» με εξετάσεις κάθε νοσηλευόμενο μέχρις ότου βρουν όλα τα αίτια που τον οδήγησαν σε νοσηλεία και όχι μόνο να ασχοληθούν με τα συμπτώματα που περιγράφηκαν στο ιατρικό έντυπο της εισαγωγής του σε νοσηλεία.

Θυμίζω πως τα «Ιατρικά Πρωτόκολλα»/DRGs για όλες τις κατηγορίες νοσηλειών και όχι μόνο για ελάχιστες εξ αυτών, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι πρακτικά άγνωστα, τόσο στα Κρατικά Νοσοκομεία του ΕΟΠΥΥ, όσο και στις τοπικές Ιδιωτικές Κλινικές, με εξαίρεση μόνο μια Ιδιωτική Κλινική και μόνο για τα Μέλη ενός ΤΕΑ «Υγείας».

Αποτέλεσμα αυτής της σοφά μελετημένης απόφασης από το επιτελείο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, δηλαδή της εξαίρεσης έστω και μόνο του «Ιατρικού Αμαρουσίου» από όλες τις τότε «Συμβάσεις» που είχαν συνυπογράψει μεταξύ τους όλα τα Μέλη της ΕΑΕΕ με τις τοπικές Ιδιωτικές Κλινικές, ήταν η EAEE να συστήσει σε κάθε Μέλος της να κάνει τις δικές του «Συμβάσεις» με καθεμία από τις τοπικές Ιδιωτικές Κλινικές, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Εξυπακούεται ότι καθεμιά τοπική Ιδιωτική Κλινική συνυπέγραφε (και εξακολουθεί να συνυπογράφει) με καθεμία τοπική Ασφαλιστική Εταιρία μια ξεχωριστή «Σύμβαση», της οποίας ο ενσωματωμένος Τιμοκατάλογος των Υπηρεσιών της Υγείας/Νοσηλείας ήταν (και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα!) και συνάρτηση του «τζίρου σε Νοσήλια» που κάνουν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι της Ασφαλιστικής Εταιρίας σε καθεμία τοπική Ιδιωτική Κλινική, κάτι απόλυτα θεμιτό στην παγκόσμια, αλλά και στην δική μας τοπική επιχειρηματική αγορά!

Μια ακόμα πολύ σπουδαία διαπίστωση, την οποία έχουν φέρει στην επιφάνεια ιδίως τα τελευταία χρόνια οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, αφορά τις κραυγαλέες διαφορές στα «Νοσήλια» και στις «αμοιβές» των πάσης φύσεως ιατρών (και κυρίως των χειρουργών), όταν πρόκειται για νοσηλείες που συμβαίνουν περίπου την ίδια χρονική περίοδο, με τις ίδιες αιτίες εισαγωγής για νοσηλεία, με τις ίδιες (ή πολύ παραπλήσιες) θεραπευτικές/χειρουργικές αγωγές, ακόμα και όταν αυτές πραγματοποιούνται στην ίδια Ιδιωτική Κλινική, αλλά από ασφαλισμένους διαφορετικών Ασφαλιστικών Εταιριών.

Προσωπικές Διαπιστώσεις

Άραγε υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να «τα βρουν στο εγγύς μέλλον μεταξύ τους» οι Ασφαλιστικές Εταιρίες/Μέλη της ΕΑΕΕ με τις τοπικές Ιδιωτικές Κλινικές ?

Η απάντηση που δίνω στο παραπάνω ερώτημα, είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ, έστω και αν αυτές οι τιμολογιακές διαφορές γίνονται σιγά – σιγά γνωστές και μεταξύ των ασφαλισμένων/νοσηλευόμενων, κάτι που εκθέτει τόσο τις Ασφαλιστικές Εταιρίες όσο και τις τοπικές Ιδιωτικές Κλινικές στα μάτια τους, με ανυπολόγιστες μελλοντικές ζημιές για τις ίδιες τις Ασφαλιστικές Εταιρίες & τις Ιδιωτικές Κλινικές!

Μια ακόμα προσωπική πρόταση για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος

Άραγε μήπως υπάρχει κάποιος «ισχυρός θεσμικός παίκτης» της τοπικής μας αγοράς, ο οποίος ενδέχεται να πείσει τα δυο αντιμαχόμενα μέρη να καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αλλά πάντα οικειοθελώς?

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, είναι ένα τεράστιο ΝΑΙ, αλλά μόνο αν αυτός ο «ισχυρός θεσμικός παίκτης» δεν είναι άλλος από μια ισχυρή Κυβέρνηση.

Για να έχει την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία μια αντίστοιχη Κυβερνητική προσπάθεια, θα πρέπει ο Πρωθυπουργός της «θα πάρει επάνω του» και δημόσια το συγκεκριμένο Θέμα, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία ΔΕΘ με την «υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 2.000.000 €», έναντι ενός ισχυρού «σεισμού», μιας εκτεταμένης «πυρκαγιάς» από παρακείμενο δάσος και ενός «ακραίου καιρικού φαινομένου» με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή μιας ευρύτερης περιοχής της Ελλάδος, όπως μια εκτεταμένη «πλημύρα», μια σημαντική «κατολίσθηση», ένας ισχυρότατος «ανεμοστρόβιλος» ή «βροχόπτωση» ή «χιονόπτωση», ένα μεγάλο «τσουνάμι» κλπ.

Με εκτίμηση

Γιάννης Περιστέρης

ΥΓ

Ένας από τους σπουδαιότερους Όρους που υπήρχε στις πρώτες «Συμβάσεις» μεταξύ των Μελών της ΕΑΕΕ και των Ιδιωτικών Κλινικών (και ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα) είναι και εκείνος της «Επιτροπής Διαιτησίας».

Η συγκεκριμένη «Επιτροπή» ενεργοποιείται από μια Ασφαλιστική Εταιρία όταν σε μια εκ των προτέρων εγκεκριμένη νοσηλεία από αυτήν, το αντίστοιχο Τμήμα Αποζημιώσεων και η συμβουλευτική της Ιατρική Υπηρεσία εξαιρούν μερικές χρεώσεις από τον τελικό συνολικό λογαριασμό νοσηλείας ενός άρτι εξελθόντος ασφαλισμένου τους από μια «Συμβεβλημένη Ιδιωτική Κλινική» και έτσι παραπέμπουν τον συνολικό τελικό λογαριασμό νοσηλείας σε «Διαιτησία» (επιμερισμό) μεταξύ της Ασφαλιστικής Εταιρίας και της Ιδιωτικής Κλινικής.

Αυτός ο Όρος θα πρέπει να κατοχυρωθεί και νομοθετικά, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο κάποιες Ιδιωτικές Κλινικές αντί να επωμίζονται τον επιμερισμό τους κόστους που συναποφάσισε η κοινή «Επιτροπής Διαιτησίας», να ζητούν από τους ασφαλισμένους/νοσηλευόμενους να τους πληρώσουν ό,τι αναλογεί στις ίδιες τις Ιδιωτικές Κλινικές!

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

«Κάρτες Υγείας/Νοσηλείας»(1):

Είναι οι πλαστικές κάρτες που μοιάζουν με τις αντίστοιχες Πιστωτικές ή/& Χρεωστικές Κάρτες που χορηγούν οι Τράπεζες στους καταθέτες/πελάτες τους και οι οποίες αναφέρουν το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου, τον αριθμό του συμβολαίου Υγείας/Νοσηλείας του και την ασφαλιστική εταιρία που του το εξέδωσε.

«Ιατρικά Πρωτόκολλα»/DRGs(2) :

Σε ελεύθερη μετάφραση αποτελούνται από ένα συγκεκριμένο «πακέτο» προτιμολογημένων εξετάσεων & ενδονοσοκομειακών θεραπευτικών διαδικασιών/αγωγών, που δεσμεύονται να διενεργούν τα Νοσοκομεία και οι Ιδιωτικές Κλινικές που τα έχουν αποδεχθεί, ανάλογα με τα κύρια αίτια μιας νοσηλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: