ΜΕΝΟΥ

Ηλέκτρα Νικολαϊδου: Συμβουλές για σεξ με ασφάλεια στις διακοπές!

Health Newsroom

*Γράφει η ΗΛΕΚΤΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, καθηγήτρια Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις καραδοκούν

ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ συνδυάζονται συχνά με εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Η χαλάρωση των διακοπών και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος οδηγούν πολλά άτομα σε σεξουαλικές επαφές με περιστασιακούς συντρόφους, καθώς και σε επαφές σε ασυνήθιστους χώρους. Ωστόσο, οι απρόσεχτες σεξουαλικές επαφές συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα -όπως η μετάδοση λοιμώξεων και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη- και στις διακοπές. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις καραδοκούν και τα καινούρια περιστατικά κάθε χρόνο είναι πολλά, κυρίως μεταξύ των ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, που δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ:

ΟΧΙ σεξ χωρίς προφυλακτικό. Έρευνες στη χώρα μας έχουν δείξει ότι από τους σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες, τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ενηλίκους και ένας στους δύο εφήβους απολαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ωστόσο, αυτό τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μερικά από τα οποία είναι αρκετά συχνά. Διεθνείς στατιστικές αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον το 75% των ανδρών και γυναικών μολύνεται κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν κονδυλώματα και άλλα καρκίνο. Επιπρόσθετα, ένα στα τέσσερα άτομα έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, ενώ πολλά είναι και τα κρούσματα λοιμώξεων από χλαμύδια, τριχομονάδες, γονόκοκκο, καθώς και τα περιστατικά σύφιλης, ηπατίτιδας και HIV/ AIDS λοίμωξης. Το προφυλακτικό είναι, επιπλέον, και ένας αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης.

ΟΧΙ απρόσεκτη επιλογή συντρόφου. Η υπεύθυνη επιλογή συντρόφου διατηρεί τη σημασία της ακόμα και εάν γίνεται χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% αποτελεσματικότητα από τη μετάδοση όλων των λοιμώξεων, συνεπώς η χρήση του δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για επαφές με πολλαπλούς συντρόφους, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να έχουν σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και να πάσχουν ή να είναι φορείς σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

ΟΧΙ προφυλακτικά στο αυτοκίνητο. Είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη ζέστη και μπορεί να υποστούν φθορά που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους. Επομένως, ένα ξεχασμένο προφυλακτικό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

ΟΧΙ σεξ σε υπαίθριους χώρους χωρίς έλεγχο. Αναζητήστε εμφανείς ενδείξεις ζωυφίων (π.χ. φωλιές) και δηλητηριώδη φυτά όπως οι τσουκνίδες και αποφύγετε το σεξ σε εμφανή περάσματα ζώων ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, αν θέλετε να αποφύγετε ένα δερματικό εξάνθημα στο γυμνό δέρμα σας ή, χειρότερα ακόμα, ένα τσίμπημα εντόμου.

ΟΧΙ σεξ χωρίς «υπόστρωμα». Ιδανικά, αν θέλετε να κάνετε σεξ σε υπαίθριο χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε ένα καθαρό «υπόστρωμα» (π.χ. πετσέτα θαλάσσης, sleeping bag, κουβέρτα), γιατί το έδαφος, ακόμα και η άμμος δίπλα στο νερό, περιέχει μικρόβια. Επιπλέον, η τριβή της άμμου στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, αλλά και λοιμώξεων από τους μικροοργανισμούς της άμμου. Καλό είναι οι γυναίκες να αποφεύγουν ακόμα και να κάθονται στην άμμο μόνο με το μαγιό, χωρίς να χρησιμοποιούν πετσέτα.

ΟΧΙ σεξ στο νερό. Μπορεί να αναπαριστάται στις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές ως ιδιαίτερα αισθησιακό, αλλά για πολλούς λόγους δεν είναι καλή ιδέα.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, επειδή το νερό ξεπλένει τα φυσικά λιπαντικά του δέρματος (το σμήγμα), επιτρέποντας περισσότερη τριβή, η οποία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μικρορρήξης της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή μικρών εκδορών. Από τις εκδορές αυτές μπορεί στη συνέχεια να εισέλθουν εύκολα στον οργανισμό βακτήρια και ιοί. Επιπλέον, η σωστή τοποθέτηση του προφυλακτικού είναι δύσκολη μέσα στο νερό, αλλά και τα προφυλακτικά αλλοιώνονται από την επαφή τους με το νερό και δεν διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Μην ξεχνάτε το αντιηλιακό. Αν δεν συνηθίζετε να κάνετε γυμνισμό, είναι προφανές ότι κάποια σημεία στο σώμα σας δεν θα έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Τα τμήματα αυτά (π.χ. θηλές μαστών, γλουτοί) είναι ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα, επομένως χρειάζονται αντιηλιακή προστασία.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τις παραπάνω απλές οδηγίες, μπορούμε να ζήσουμε ένα ονειρεμένο καλοκαίρι, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ηλέκτρα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε με «Άριστα» την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και μετεκπαιδεύτηκε για 2,5 χρόνια στο Cedars-Sinai Medical Center, UCLA, στο Λος Άντζελες.

Σήμερα είναι καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Είναι υπεύθυνη του Τμήματος Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Λοιμώξεων του νοσοκομείου, καθώς και των Ιατρείων Ψωρίασης και Λεύκης.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή δερματολογικά συνέδρια. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην IUSTI (International Union against Sexually Transmitted Infections) και στη UEMS (European Union of Medical Specialists). Είναι μέλος της HPV Task Force και της Honours and Awards Committee της European Academy of Dermatology and Venereology. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ταμίας) της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: