ΜΕΝΟΥ

10 τρόποι να γλιτώσετε τις ιώσεις το χειμώνα!

Health Newsroom

Ιανουάριος, κρύο, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας που ταλαιπωρούνται από βήχα, συνάχι, και γενικά ό,τι φέρνουν μαζί τους οι ιώσεις της εποχής.

Ακόμα κι αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν ότι ο χειμώνας είναι η αγαπημένη τους εποχή, σίγουρα θέλετε να τον περάσετε χωρίς να σας επισκεφτούν τα ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος… για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Εμείς, σας προτείνουμε δέκα!

1. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
Είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα βασικός κανόνας υγιεινής. Πλένετε καλά τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, την τουαλέτα, την προετοιμασία των γευμάτων και γενικά πολλές φορές μέσα στη μέρα. Εξίσου σημαντικό είναι και να στεγνώνετε καλά τα χέρια μετά το πλύσιμο, καθώς τα μικρόβια αναπτύσσονται γρήγορα σε υγρό περιβάλλον. Επίσης, αποφύγετε να ακουμπάτε με τα χέρια τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας, που είναι οι συνηθισμένες «πύλες» εισόδου των μικροβίων και των ιών στον οργανισμό.

2. Φροντίστε να απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες όπου μπορεί να υπάρχουν μικρόβια
Έρευνες έχουν δείξει ότι σημεία όπως το ακουστικό του τηλεφώνου, η οθόνη του smartphone, το πληκτρολόγιο, τα πόμολα της πόρτας ή τα κουμπιά του ασανσέρ είναι εστίες μικροβίων που μπροστά τους ωχριά ακόμα και η λεκάνη της τουαλέτας! Γι’ αυτό, καλό είναι να τα καθαρίζετε τακτικά με κάποιο καθαριστικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα.

3. Κάντε λίγη γυμναστική
Ακόμα κι αν δεν είστε πολύ αθλητικός τύπος, μισή ωρίτσα τρέξιμο στο διάδρομο ή ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το οικοδομικό σας τετράγωνο θα σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Η αεροβική άσκηση, αυτή δηλαδή που κάνει τους παλμούς της καρδιάς να αυξάνονται, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τις πιθανότητες να κολλήσετε κάποια ίωση.

4. Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C
Ή πιείτε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού με το πρωινό σας. Αν και οι επιστημονικές έρευνες διχάζονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνη C στην πρόληψη της γρίπης και του κρυολογήματος, έχει διαπιστωθεί πως, ακόμα κι αν δεν σας βοηθήσει να μην κολλήσετε, θα εξασφαλίσει ότι θα περάσετε την ίωση έως και δύο μέρες γρηγορότερα.

5. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων
Έρευνα του Πανεπιστημίου Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση ζάχαρης, οποιασδήποτε μορφής, περιορίζει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τα μικρόβια και τους ιούς, ακόμα και αφού περάσουν αρκετές ώρες από την κατανάλωση. Επίσης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι έχουν κριθεί «ένοχοι» γιατί ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών. Μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με προϊόντα ολικής αλέσεως, για να δείτε διαφορά τόσο στην υγεία όσο και στη ζυγαριά σας!

6. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες
Ένας ενήλικας χρειάζεται 8 ώρες ποιοτικού ύπνου την ημέρα για να παραμένει υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση. Όταν το σώμα είναι κουρασμένο, ο οργανισμός χάνει μέρος της ικανότητάς του να καταπολεμά τους ιούς και τα μικρόβια, γι’ αυτό φροντίστε να χορταίνετε ύπνο το βράδυ. Αυξήστε τις ώρες εάν έχετε ήδη αρχίσει να μη νιώθετε και πολύ καλά.

7. Κρατήστε τις αποστάσεις
Αποφύγετε τα πολλά πολλά με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, όπως βήχα, συνάχι, πυρετό κ.λπ. Εάν είναι εφικτό, αποφύγετε το συγχρωτισμό σε πολυσύχναστους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

8. Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσετε κάποια ίωση, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και καταστέλλει τη δράση του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τα τριχίδια που υπάρχουν στα ρουθούνια προκειμένου να φιλτράρουν τον αέρα, καθιστώντας ευκολότερη την είσοδο κάποιου ιού στον οργανισμό σας.

9. Καθαρίζετε τακτικά τη μύτη σας
Ξεπλένετε καθημερινά τη μύτη με φυσιολογικό ορό ή με κάποιο φυσικό προϊόν (χωρίς δραστική ουσία) από αυτά που πωλούνται για τη συγκεκριμένη χρήση στα φαρμακεία. Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ρινικό σπρέι, προσθέτοντας 1 κουταλιά αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό, το οποίο θα έχετε βράσει και στη συνέχεια αφήσει να κρυώσει.

10. Φάτε σκόρδο!
Η αλισίνη, μια ουσία που υπάρχει στο σκόρδο βοηθάει στην καταπολέμηση των ιών. Σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι λάμβαναν ένα συμπλήρωμα διατροφής με 180 mg αλισίνης, καταγράφηκε ότι κόλλησαν 63% λιγότερες ιώσεις σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα!

Πηγή: as-milisoume.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: