ΜΕΝΟΥ

Όσα γνωρίζουμε για τη νέα υπό-παραλλαγή γνωστή ως Pirola

Health Newsroom

Δεν μας φοβίζει λένε οι Έλληνες επιστήμονες

Από την Ανθή Αγγελοπούλου

Μια νέα παραλλαγή του COVID με το παρατσούκλι «Pirola» εντοπίστηκε στην Αυστραλία, αφού πυροδότησε ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια νέα παραλλαγή από μόνη της δεν είναι ασυνήθιστη αφού, οι ιοί εξελίσσονται και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ νέες μεταλλαγμένες εκδόσεις εμφανίζονται συχνά. Ωστόσο, αυτή η νέα παραλλαγή τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων.

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλαγή BA.2.86, γνωστή και ως παραλλαγή Pirola;
Σύμφωνα με το British Medical Journal, η υποπαραλλαγή Pirola φαίνεται να έχει εξελιχθεί από την υποπαραλλαγή Omicron BA.2, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως στις αρχές του 2022. Το πρώτο κρούσματα ανιχνεύθηκε σε εργαστήριο στην Αυστραλία, σε εργαστήριο όπως δείχνουν τα δεδομένα γονιδιωματικής αλληλουχίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν πολλά περισσότερα εκεί έξω, επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των λοιμώξεων COVID-19 υποβάλλονται σε δοκιμές.
Το τμήμα υγείας του WA ανέφερε ότι το κρούσμα στην Αυστραλία ήταν «στενά συνδεδεμένο με τα στελέχη BA.2.86 που αναφέρθηκαν από άλλες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το BA.2.86 ως “παραλλαγή υπό παρακολούθηση” που σημαίνει ότι από τα μέσα Αυγούστου οι ειδικοί την παρακολουθούν στενά. Παρόλα αυτά δεν έχει χαρακτηρισθεί επίσημα ως «παραλλαγή ανησυχίας» ούτε έχει δοθεί ελληνικό όνομα όπως η Omicron ή η Delta. Το Pirola για την ακρίβεια είναι ένα άτυπο ψευδώνυμο που δόθηκε στην παραλλαγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μια κοινότητα που παρακολουθεί τις παραλλαγές της νόσουCOVID19.

Τα συμπτώματα του νέου στελέχους
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Αφρικής παρά τις μεταλλάξεις, η παραλλαγή BA.2.86 μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ότι προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι προκαλεί αυξημένη μετάδοση ή μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας.
Τα πιο κοινά συμπτώματα όπως τα καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι: Πυρετός, ρίγη, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, κούραση, καταρροή, φτάρνισμα, πονοκέφαλος, βήχας.

Από πού προήλθε η νέα παραλλαγή
Ενώ νέες παραλλαγές εμφανίζονται συνεχώς, οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για αυτή τη νέα παραλλαγή λόγω του πόσο μεταλλαγμένη είναι σε σύγκριση με προηγούμενες αφού καταγράφηκε σε ανάλυση που έγινε στην Κίνα, ότι έχει 33 αλλαγές στις πρωτεΐνες της ακίδας – το μυτερό μέρος του ιού που μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα – σε σύγκριση με το BA.2. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι αυτό, είναι το ίδιο μέγεθος των αλλαγών που έκαναν την Omicron τόσο διαφορετική από την παραλλαγή Delta που κυριάρχησε στα τέλη του 2020. Ενώ, ο ιολόγος του Ινστιτούτου Kirby, Stuart Turville, σημείωσε ότι οι παραλλαγές όπως το BA.2.86 είναι κάτι σαν «αλεξίπτωτα», προσγειώνονται και εμφανίζονται στη μέση του πουθενά.
Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το από πού προήλθε, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι πιθανότατα εξελίχθηκε σε διάστημα αρκετών μηνών σε κάποιον με χρόνια λοίμωξη, είπε ο εφαρμοσμένος μαθηματικός Τζέιμς Γουντ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Γιατί οι επιστήμονες παρακολουθούν τη νέα παραλλαγή
Ο βαθμός των μεταλλάξεων που έφερε ο ιός ανησύχησε πολλούς επιστήμονες όταν πρωτοεμφανίστηκε, λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να αποφύγει την ανοσία από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις. Αλλά η πρόσφατη έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επαρκώς ήταν καθησυχαστική. Οι επιστήμονες της Moderna ανακάλυψαν ότι το πιο πρόσφατο αναμνηστικό εμβόλιο βοήθησε στην προστασία από η BA.2.86, παρόλο που είχε σχεδιαστεί σε διαφορετική παραλλαγή.
Επίσης, πρώιμα δεδομένα από τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική και τη Βοστώνη έδειξαν ότι η BA.2.86 δεν φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Η επιδημιολόγος Catherine Bennett είπε ότι παρόλο που γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το BA.2.86 είχε θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα να μολύνει ανθρώπους και ήταν λιγότερο πιθανό να γίνει η επόμενη κυρίαρχη παραλλαγή, ήταν ακόμα σημαντικό να “προσέχεις και να περιμένεις”.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις από τον COVID-19
Το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε κατά ένα μήνα το πρόγραμμα εμβολιασμού για ευάλωτες ομάδες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, λόγω ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο, στην Αυστραλία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι οι πιο πρόσφατες οδηγίες για τους εμβολιασμούς – οι οποίες είναι να ενημερωθούν για τα αναμνηστικά εμβόλια – εξακολουθούν να ισχύουν.

Νίκος Τζανάκης: Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή
Στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε «Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, γνωστή και ως PIROLA. Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην Ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο περισσότερος κόσμος περνά την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη. Ωστόσο προειδοποίησε πως οι άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο μεγάλος του φόβος όπως είπε είναι ο επικείμενος χειμώνας, διότι θεωρεί ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορονοϊού.
Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού ο καθηγητής πρότεινε τα άτομα άνω των 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κορωνοϊού, παρότι όπως είπε θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Την ίδια σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: