ΜΕΝΟΥ

Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΡΙΜΑΛΑΣ, διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος  ΩΡΛ Κλινικής

Η ΩΡΛ Κλινική του Ευαγγελισμού ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον πολυσύχναστα νοσοκομεία αναφοράς της Ελλάδας. Δέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 5.000 ποικίλης σοβαρότητας επείγοντα περιστατικά.

Λόγω της θέσης και του μεγέθους του νοσοκομείου είναι αναμενόμενη μια αυξημένη επίπτωση σε πιο σοβαρά περιστατικά. Για παράδειγμα σε μια πρόσφατη ανασκόπηση της λειτουργίας της κλινικής την τελευταία 4ετία πραγματοποιήθηκαν περίπου 400 τραχειοστομίες από τις οποίες οι 53 ήταν επείγουσες και αφορούσαν οξεία απόφραξη του αεραγωγού κυρίως από όγκους αλλά και για άλλους λόγους (στενώσεις τραχείας, τραύμα κ.α.). Παράλληλα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται περίπου 5.000 ασθενείς ανά έτος. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Έτσι, πέρυσι, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε στη λειτουργία του νοσοκομείου η επιδημία του COVID, πραγματοποιήθηκαν 130 μεγάλες επεμβάσεις (παρωτιδεκτομές, λαρυγγεκτομές, λεμφαδενικοί καθαρισμοί, ενδοσκοπική χειρουργική ρινός, μαστοειδεκτομές κ.τ.λ.), καθώς και αρκετές δεκάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους επεμβάσεις (αμυγδαλεκτομές, διαφραγματοπλαστικές κ.α.).

Σημαντικός είναι ο ρόλος της κλινικής στην εκπαίδευση των νέων ιατρών. Στελεχώνεται από 5 ειδικευμένους ιατρούς και 6-7 ειδικευόμενους. Στην κλινική πραγματοποιούν επίσης μέρος της εκπαίδευσής τους και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως γενικοί ιατροί ή ιατροί εργασίας. Επειδή δίνει πλήρη ειδικότητα, σκοπός της εκπαίδευσης είναι η προετοιμασία των νέων ΩΡΛ στην αντιμετώπιση των επειγόντων, η απόκτηση αυτονομίας στην εκτέλεση των μικρών και μεσαίων ΩΡΛ επεμβάσεων, η ευρεία απόκτηση γνώσεων σε όλο σχεδόν το φάσμα της ειδικότητας, αλλά και η ενασχόληση με την έρευνα. Για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για παράδειγμα σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και την Ιατρική Σχολή Αθηνών πραγματοποιούνται γενετικές αναλύσεις που αφορούν το χολοστεάτωμα, μια σχετικά σπάνια αλλά καταστροφική πάθηση του αυτιού. Σε συνεργασία επίσης με το Βρετανική Βιοτράπεζα UKBiobank επιχειρείται η εύρεση βιοδεικτών που θα κατευθύνουν την επιλογή (λαρυγγεκτομή ή ακτινοθεραπεία) σε ορισμένες προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα.

Επίσης η κλινική συμμετέχει στην οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων, ενώ τα πρακτικά χειρουργικά σεμινάρια, σε πτωματικά παρασκευάσματα, που διοργανώνει κάθε χρόνο είναι ίσως τα γνωστότερα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.

Ο κ. Νικόλαος Δριμάλας με τους συνεργάτες του

Η κλινική διαθέτει ήδη σημαντικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως 3 υψηλής ανάλυσης χειρουργικά μικροσκόπια για επεμβάσεις αυτιών και λάρυγγα, 2 ενδοσκοπικούς πύργους για επεμβάσεις ρινός, 6 λειτουργικές μονάδες εργασίας με τα κατάλληλα ενδοσκόπια και κάμερες για την εξέταση των επειγόντων και των τακτικών περιστατικών. Παρόλα αυτά σε συνεργασία με τη διοίκηση επιδιώκουμε συνεχώς την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την απόκτηση νέου, ώστε να είναι εφικτή η αντιμετώπιση όχι μόνο περισσότερων ή σπάνιων περιστατικών, αλλά κυρίως η βασισμένη στις σύγχρονες ενδείξεις και ανάγκες διαχείριση των ασθενών.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΡΙΜΑΛΑΣ

Ο Νικόλαος Δριμάλας είναι διευθυντής και επιστημονικά υπεύθυνος της ΩΡΛ Κλινικής του Ευαγγελισμού από το 2022. Διετέλεσε επιμελητής και διευθυντής στο ίδιο τμήμα από το 2013, ενώ παλιότερα ήταν επιμελητής στο 3ο νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ και στο νοσοκομείο Ελπίς. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, έχει διατελέσει πρόεδρος σε σημαντικό αριθμό στρογγυλών τραπεζών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια καθώς και εκπαιδευτής και συνδιοργανωτής σε πρακτικά χειρουργικά σεμινάρια, σε μεταπτυχιακά μαθήματα κα σε πρόγραμμα ειδίκευσης στη ρινοχειρουργική.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: