ΜΕΝΟΥ

Υπόμνημα ΠΙΣ: Τι ζήτησαν οι γιατροί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη!

Health Newsroom

Τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την αν. υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση είναι:

  • Οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και η οι συνεχείς παραιτήσεις των γιατρών από το ΕΣΥ, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εργασιακή εξουθένωση τους, με τα χαμηλά μισθολογικά κίνητρα και με τις ελλείψεις προσωπικού.
  • Η αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ, που συνδέεται με τις ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα.
  • Η παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συνδέεται με το θεσμό του προσωπικού γιατρού και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων για ένταξη και άλλων γιατρών.
  • Ο κίνδυνος αφανισμού των εργαστηριακών γιατρών εξαιτίας του clawback.
  • Η έκδοση ιατρικής συνταγής υποχρεωτικά για όλα τα φάρμακα.
  • Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ κ.ά.
  • Η επιβολή εισφοράς 10 λεπτών του ευρώ στα προϊόντα καπνού υπέρ της ΠΦΥ.Ειδικότερα ο ΠΙΣ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Υγείας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής αιτήματα:

          Α. Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)

  1. Επικαιροποίηση στα κίνητρα των γιατρών που υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κατηγορίας Άγονο Α’, ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή του σχετικού επιδόματος και να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό των γιατρών. Σημειώνεται ότι η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να καταβάλει το συγκεκριμένο επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό. Συγκεκριμένα ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112.85 ευρώ! Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει συνολική αναθεώρηση των κινήτρων για τα άγονα και νησιωτικά Νοσοκομεία & ΚΥ, ώστε η προσέλκυση και παραμονή γιατρών ΕΣΥ να είναι πρόσφορη.
  2. Τα κενά στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό υπερβαίνουν πλέον τις 5000 με συνέπεια να προκαλούνται τεράστιες δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούν σε επιταχυνόμενο κύμα παραιτήσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση
    και στοχευμένη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και λειτουργική ανάταξη του ΕΣΥ.
  3. Απόσυρση επίμαχων διατάξεων που περιλαμβάνει ο νόμος 4999/22, όπως η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς ΕΣΥ και η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Λόγω μη έκδοσης των ανάλογων υπουργικών Αποφάσεων απετράπη μέχρι στιγμής η εφαρμογή αυτών των διατάξεων.
  4. Αναμόρφωση Ιατρικού Μισθολογίου στο ΕΣΥ. Το Ιατρικό Μισθολόγιο του ΕΣΥ είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. Θέση του ΠΙΣ αποτελεί η αναγκαιότητα αύξησης του μισθολογίου, προκειμένου να προσεγγίσει τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.
  5. Επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, ανάμεσα στο οποίο θα υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών προκειμένου να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι διακομιδές ασθενών.Β. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

 

  1. Το Clαwbαcκ απειλεί με αφανισμό μεγάλο αριθμό εργαστηριακών γιατρών. Θέση του ΠΙΣ είναι η ανάγκη εμπεριστατωμένης συζήτησης
    ανάμεσα στον ΠΙΣ και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθούμε στην κατάργηση αυτού του επαχθούς μέτρου που υφαρπάζει το εισόδημα των γιατρών.
  2. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα. Υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού και θεσμοθέτησης σοβαρών κινήτρων, προκειμένου να γίνει ελκυστικός σε γιατρούς και να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν, τα οποία οδηγούν σε χαμηλή κάλυψη ανά την επικράτεια. Ταυτόχρονα πρέπει να καλυφθεί από τον θεσμό ο παιδικός πληθυσμός.
  3. Συλλογική Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ/ με ιδιωτικές Κλινικές – Ασφ. Εταιρείες/ Ανανέωση συμβεβλημένων με ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για εκκρεμότητες που ανακυκλώνονται διαρκώς, συναντώντας την εμμονική άρνηση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ να συζητήσει με τον ΠΙΣ όπως υποχρεούται εκ του νόμου και να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή σύμβαση εργασίας. Τη στάση του ΕΟΠΥΥ ακολουθούν κατά πόδας και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί στον τομέα αυτό κατάσταση μονομερούς επιβολής όρων εργασίας.
  4. Επιβολή εισφοράς 1Ο’ στα προϊόντα καπνού για την ενίσχυση μέτρων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  5. Ενίσχυση των ιδιωτών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των ιδιωτών γιατρών μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως επίσης και μέσω του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».
  6. Φάρμακα με Ιατρική Συνταγή. Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος να προστατευθεί ο πληθυσμός από κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων.Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε να γίνουν και άλλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση κάποιων από τα παραπάνω ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: