ΜΕΝΟΥ

Τριαντάφυλλος Πανταζής: 5 tips για ασφαλή προπόνηση το καλοκαίρι!

Health Newsroom

*Γράφει ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, φυσικοθεραπευτής, διευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, αν πραγματοποιείται με σωστό τρόπο, προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους. Κάποιοι προτιμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη γυμναστική για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που τους αρέσει να γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σίγουρα η ζέστη του καλοκαιριού αλλάζει τα δεδομένα της άσκησης και αυτό είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ώστε να γυμναζόμαστε με σωστό τρόπο προστατεύοντας την υγεία μας. Παρακάτω θα δώσουμε 5 tips που θα βοηθήσουν να κάνουμε πιο ασφαλή την προπόνησή μας το καλοκαίρι:

  1. Έχετε κατά νου την επίδραση της ζέστης στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεδομένα, η ζέστη δίνει μία νέα μεταβλητή στην προπόνηση την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Το σώμα μας προσαρμόζεται διαφορετικά στο κρύο και τη ζέστη.
  2. Δώστε στο σώμα σας τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστεί στη ζέστη. Μην ξεκινήσετε άμεσα με έντονο πρόγραμμα. Χρειάζονται κάποιες μέρες προσαρμογής του σώματός σας στις κλιματολογικές συνθήκες. Η προσαρμογή πρέπει πάντα να είναι ήπια και ομαλή. Οι καρδιαγγειακές αλλαγές συμβαίνουν τις πρώτες τρεις έως πέντε ημέρες, ενώ οι αλλαγές στους μηχανισμούς εφίδρωσης του σώματος μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες.
  3. Κάνετε αλλαγές στην προπόνησή σας. Ακόμα και αφού το σώμα σας προσαρμοστεί στη ζέστη, καλό είναι να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Η άσκηση που βοηθά να κρυώσει το σώμα, όπως το κολύμπι, είναι μία καλή εναλλακτική λύση. Σε γενικές γραμμές, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές σε ζεστό καιρό: Άσκηση τις ώρες της ημέρας που έχει δροσιά (νωρίς το πρωί ή βράδυ).Πίνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον περίπου κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης).Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  4. Έχετε υπόψη τους αυξημένους κινδύνους που προ- καλούνται από τη ζέστη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση, δυνητικά οδηγώντας σε αφυδάτωση και μειωμένη απόδοση της άσκησης. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, εξάντληση και θερμοπληξία.
  5. Προσέξτε τα σημάδια που θα σας δείξουν ότι πρέπει να σταματήσετε.

Μυϊκές κράμπες: Οι κράμπες είναι το πρώτο σημάδι ότι το παρακάνατε και χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Εξάντληση: Ακραία κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, έμετος ή λιποθυμία είναι τα συμπτώματα.

Θερμοπληξία: Είναι μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και αίσθημα αποπροσανατολισμού ή σύγχυσης. ■

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Τριαντάφυλλος Πανταζής είναι διευθυντής του Κέντρου Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων του Ιατρικού Αθηνών από το έτος 2000. Είναι πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής, απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας, ενώ κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας (B.S. in Psychology, State University of New York at Stony Brook), καθώς και Certified TECAR Specialist – ειδικός στην Ισοκινητική Δυναμομετρία & Άσκηση (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Είναι πρώην επαγγελματίας αθλητής καλαθοσφαίρισης, πράγμα που τον έχει βοηθήσει να κατανοήσει και να αγαπήσει την αξιολόγηση και αποκατάσταση των αθλητών. Από το 2005 έχει αναλάβει υπεύθυνος φυσικοθεραπείας των νοσηλευομένων στο Ιατρικό Κέντρο ασθενών και υποδιευθυντής του Κέντρου Φυσικοθεραπείας, ενώ από το 2019 εκτελεί χρέη διευθυντή.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: