ΜΕΝΟΥ

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας!

  • Θερμική εξάντληση είναι η παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος, που εμφανίζεται μετά από την παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα αρχικά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, ίλιγγοι, εξάντληση, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή, ενώ συνοδεύεται από ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες είναι διεσταλμένες. Η θερμοκρασία όμως παραμένει φυσιολογική.

Θεραπεία

Η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον και η κατανάλωση άφθονου νερού λειτουργούν ευεργετικά στην εξάλειψη των παραπάνω συμπτωμάτων. Αν παρόλα αυτά, ο ίλιγγος και η ναυτία δεν υποχωρήσουν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ενδοφλέβια χορήγηση χλωριούχου νατρίου.

 

  • Θερμοπληξία είναι η αδυναμία του οργανισμού να αποβάλει τη θερμότητα, όταν εμποδίζεται η φυσιολογική εφίδρωσή του. Αυτό κυρίως συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%. Η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα βαριά γεύματα και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών σε περιόδους καύσωνα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης θερμοπληξίας. Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα στο πρόσωπο που συνοδεύεται από εφίδρωση, ζαλάδα, πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια, μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά. Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φτάσει στους 42 βαθμούς Κελσίου. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά επεισόδια και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.

 

Θεραπεία

Μεταφέρουμε άμεσα το θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του με δροσερές κομπρέσες και βγάζοντάς του τα περιττά ρούχα. Του δίνουμε άφθονο νερό και μικρές ποσότητες αλατιού. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, του κάνουμε ζωηρές εντριβές και του δίνουμε να εισπνεύσει ξίδι, αμμωνία ή αιθέρα. Αν ο θερμόπληκτος παρά τις προσπάθειές μας δεν συνέλθει, καλούμε γιατρό ή τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: