ΜΕΝΟΥ

Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης: Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νοσημάτων!

Health Newsroom

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, MAMSE, Adjunct Professor of Surgery Ohio State University, USA, επιστημονικός διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής

Η χειρουργική απώλειας βάρους ονομάζεται βαριατρική και μεταβολική χειρουργική. Αυτοί οι ιατρικοί όροι χρησιμοποιούνται ώστε να αναδεικνύουν την επίπτωση αυτών των επεμβάσεων στο σωματικό βάρος του ασθενούς, καθώς και στην υγεία του μεταβολισμού τους (διάσπαση τροφής σε ενέργεια). Επιπρόσθετα στην ικανότητά τους να θεραπεύουν την παχυσαρκία. Αυτές επίσης οι επεμβάσεις είναι αρκετά αποτελεσματικές να θεραπεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, την υπνική άπνοια, την υψηλή χοληστερόλη και διάφορες άλλες ασθένειες. Ακόμη, προλαμβάνουν προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής παχυσαρκίας και μεταβολικών νοσημάτων δίνουν στους ασθενείς πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Με τα χρόνια οι επεμβάσεις αυτές έχουν βελτιωθεί και πλέον θεωρούνται από τις πλέον μελετημένες θεραπείες στην ιατρική επιστήμη. Πραγματοποιούνται μέσω μικρών τομών στο δέρμα με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική τεχνική και η ακόμα πιο σύγχρονη ρομποτική τεχνική. Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν συνολικά μία καλύτερη εμπειρία με λιγότερο πόνο, λιγότερες επιπλοκές, μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και γρηγορότερη ανάρρωση. Όλες οι ενδεδειγμένες επεμβάσεις είναι εξαιρετικά ασφαλείς, με ποσοστά επιπλοκών μικρότερα από τις πιο συχνές επεμβάσεις, όπως χολοκυστεκτομή, υστερεκτομή και αρθροπλαστική ισχίου.

Ο στόχος των επεμβάσεων είναι να αλλάξουν το στομάχι και το λεπτό έντερο, ώστε να θεραπευτεί η παχυσαρκία και οι συνακόλουθες παθήσεις. Μπορεί να μειώσουν το μέγεθος του στομάχου ή να παρακάμψουν ένα μέρος του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ποσότητα λήψης τροφής και επιφέρει αλλαγές στο πώς ο οργανισμός απορροφά τις διάφορες ουσίες για να παραχθεί ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερη πείνα και αυξημένο αίσθημα πλήρωσης. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να καταφέρει να φτάσει και να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος.

Οι επεμβάσεις που έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (American Society of Metabolic and Bariatric Surgery) είναι: Γαστρικό Μανίκι (Sleeve Gastrectomy), Γαστρική Παράκαμψη κατά Roux-en-Y (Roux-en-Y Gastric Bypass), Χολοπαγκρεατική Εκτροπή με 12δακτυλική παράκαμψη (Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch, BPD/DS), Ειλεο-12δακτυλική παράκαμψη με μονήρη αναστόμωση και γαστρικό μανίκι (Single Anastomosis Duodeno-Ileal Bypass with Sleeve Gastrectomy, SADI-S). Κάθε επέμβαση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ο εξειδικευμένος χειρουργός με βάση το ιατρικό ιστορικό θα δουλέψει με τον ασθενή για να αποφασιστεί ποια επέμβαση είναι η κατάλληλη.

Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις που έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, ώστε να βοηθήσουν τον ασθενή να φτάσει σε ένα υγιές και μακροπρόθεσμο σωματικό βάρος και να βελτιώσει όλες τις ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η επιτυχία της χειρουργικής παχυσαρκίας χρειάζεται μία ομάδα ειδικών επιστημόνων που περιλαμβάνουν τη χειρουργική ομάδα, διαιτολόγο, ψυχολόγο και ειδικό ιατρό παχυσαρκίας, που θα βοηθήσουν σε κάθε βήμα της θεραπείας. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να βελτιώνονται όσο ακολουθούν υγιεινή διατροφή, κάνουν σωματική άσκηση, παρευρίσκονται σε όλες τις συνεδρίες με την ιατρική ομάδα παρακολούθησης και λαμβάνουν κανονικά όσα φαρμακευτικά σκευάσματα τους έχουν συνταγογραφηθεί.

Η Κλινική της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής με διευθυντή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εφαρμόζει τη Λαπαροσκοπική Βαριατρική Χειρουργική από το 1991 και τη Ρομποτική Χειρουργική Παχυσαρκίας από το 2006. Πλέον, με συσσωρευμένη εμπειρία άνω των 17.000 λαπαροσκοπικών και 5.000 ρομποτικών επεμβάσεων, η χειρουργική ομάδα οδηγεί τις εξελίξεις της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Δείτε εδώ όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health NextGeneration


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, MAMSE, είναι διευθυντής της Κλινικής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επιστημονικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Society of Robotic Surgery.
Έχει αφιερώσει την καριέρα του στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών τόσο στη Λαπαροσκοπική όσο και στη Ρομποτική Χειρουργική. Εκατοντάδες χειρουργοί, έχοντας εκπαιδευτεί δίπλα του πλέον, διαπρέπουν σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πραγματοποίησε πρώτος στον κόσμο -μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας- ρομποτικές επεμβάσεις δια μίας μοναδικής τομής.
Το καλοκαίρι του 2021 η κατασκευάστρια εταιρεία του ρομποτικού συστήματος τον αναγνώρισε ως top general surgery performer για όλο τον κόσμο ανάμεσα σε χιλιάδες χειρουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: