ΜΕΝΟΥ

Καλοκαιρινές διακοπές με ανεμελιά και ξεγνοιασιά, αλλά χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας!

Health Newsroom

Ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των καλοκαιρινών διακοπών. Ο μήνας που η πλειοψηφία  των εργαζόμενων περιμένουν όλο το χρόνο για να πάρουν την άδεια τους, να αποδράσουν σε κάποιο νησί ή στο εξοχικό τους ή έστω να βρίσκονται στο σπίτι τους και να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν και να αποφορτιστούν από το στρες που έχουν τους υπόλοιπους μήνες.

Σύμφωνα με έρευνες οι καλοκαιρινές διακοπές συμβάλλουν σημαντικά στη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία. Τα μπάνια στη θάλασσα, η επαφή με τη φύση,  οι συναντήσεις με φίλους, οι βόλτες μέχρι αργά το βράδυ, η επίσκεψη σε κάποιο θερινό σινεμά ή θεατράκι, η δυνατότητα να περάσουν οι γονείς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, βοηθά να… «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας» και να επιστρέψουμε το φθινόπωρο ανανεωμένοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας μας. Η έλλειψη των διακοπών όλο το χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα ή ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο πέρα από τη διασκέδαση, οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να κρύβουν και διάφορους κινδύνους, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν κάποιο νόσημα, αλλά και για εκείνους που είναι υγιείς. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, ώστε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα απρόοπτες καταστάσεις.

Το μπάνιο στη θάλασσα μας ευχαριστεί, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν δεν έχει περάσει αρκετή ώρα από τη στιγμή που έχουμε φάει ή πιεί αλκοόλ ή πάθουμε κάποια κράμπα και είμαστε στα βαθιά ή ακόμη αν μας σκεπάσει ένα ξαφνικό κύμα ή μας τσιμπήσει τσούχτρα. Μεγάλη προσοχή βέβαια χρειάζονται στην παραλία τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ο ήλιος είναι ευεργετικός, μας ενισχύει τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αλλά αν είμαστε αρκετή ώρα εκτεθειμένοι σ’ αυτόν και μάλιστα χωρίς αντιηλιακό ή χωρίς να ανανεώσουμε την επάλειψη με αυτό, τότε η ακτινοβολία του μπορεί να μας δημιουργήσει εγκαύματα ή μακροπρόθεσμα βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας.

Πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που νοσούν ή πάσχουν από κάτι.  Καρδιοπαθείς, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με άνοια, με αγγειακές παθήσεις, με ψωρίαση, ακμή κ.ά., καλό θα είναι να έχουν συμβουλευτεί το γιατρό τους πριν φύγουν για τις διακοπές τους και να μην παραλείπουν τη θεραπεία τους. Κυρίως όμως να έχουν φροντίσει να έχουν μαζί τους όλα τα φάρμακα που χρειάζονται για το διάστημα αυτό, αφού είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα φαρμακεία σε νησιά, χωριά ή γενικότερα στην περιφέρεια να μη διαθέτουν άμεσα τα σκευάσματα, ειδικά όταν αφορούν σπάνιες παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Επίσης για κάποιους οι καλοκαιρινές διακοπές ίσως σημαίνουν κραιπάλη και αχαλίνωτο σεξ. Προσέξτε γιατί το πολύ ποτό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό ή έμφραγμα, ενώ το σεξ με περιστασιακούς συντρόφους μπορεί να σας επιφέρει σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τέλος, πολλοί συνηθίζουν όταν πηγαίνουν στο εξοχικό τους να κάνουν διάφορες επισκευές. Η μετάβαση όμως από την καθιστική ζωή (και εργασία σε γραφείο) τόσων μηνών στην ένταση για να προλάβουμε να τα φτιάξουμε όλα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καταπονεί το σώμα μας και κάθε άλλο παρά διακοπές θεωρούνται. Γι’ αυτό κάντε με μέτρο αυτά που θέλετε και με πολλά διαλείμματα. Είναι προτιμότερο να μείνουν επισκευές για την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το εξοχικό σας, παρά να βρεθείτε για μέρες στο κρεβάτι με λουμπάγκο και να μη μπορείτε να σηκωθείτε ούτε στιγμή.

Ανεμελιά και ξεγνοιασιά, λοιπόν, στις καλοκαιρινές μας διακοπές, έχοντας όμως πάντα στο νου μας να μην ξεπερνάμε τα όρια εκείνα που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: