ΜΕΝΟΥ

Βοήθησε το «Πρώτα το Παιδί» να καλύψει τον εμβολιασμό 8 παιδιών σε ανάγκη κατά της μηνιγγίτιδας Β!

Health Newsroom

Το εμβολιαστικό κενό της πανδημίας και η ευαλωτότητα των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος καθιστούν αναγκαίο το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν αποζημιώνεται ούτε για ασφαλισμένους.

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μια σπάνια, αλλά επικίνδυνη νόσο, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και σάλιου. Προσβάλει όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα στα βρέφη και νήπια, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να επιφέρει το θάνατο ακόμα και μέσα σε 24 ώρες, ενώ προκαλεί και μόνιμες διαταραχές, όπως κώφωση, επιληψία, εγκεφαλική και νεφρική βλάβη.

Στην Ελλάδα, το κόστος του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν καλύπτεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε για ασφαλισμένους και ανέρχεται στα 210€ για τις δύο δόσεις που εξασφαλίζουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία του κοροναϊού και το εμβολιαστικό κενό που αυτή επέφερε, δημιούργησαν ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας Β.

«Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα…το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», (Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Μάρτιος 2021). Από την πλευρά της, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έχει επισημάνει, ακόμη και πριν την πανδημία, την ανάγκη ένταξης του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στη λίστα αποζημίωσης, ειδικά για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και τους έφηβους, που αποτελούν ομάδες με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, ενώ ο Π.Ο.Υ. έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των επιδημιών της μηνιγγίτιδας έως το 2030, με βασικό όχημα τη διεύρυνση του εμβολιασμού.

Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στο θάνατο εάν νοσήσουν, λόγω μεγαλύτερης δυσκολίας πρόσβασης σε έγκαιρη ιατρική φροντίδα, ενώ τα παιδιά που υποσιτίζονται αποτελούν επίσης πληθυσμό σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών νευρολογικών επιπλοκών και θανάτου από τη νόσο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Πρώτα το Παιδί, η οργάνωση που ενδυναμώνει παιδιά που ζουν στην Ελλάδα στο όριο της φτώχειας, δημιούργησε καμπάνια crowdfunding με στόχο να συγκεντρώσει 2.000 ευρώ (κόστος αγοράς εμβολίων και εμβολιασμού από παιδίατρο) για να εμβολιάσει άμεσα 8 παιδιά οικογενειών σε ανάγκη, κατά της μηνιγγίτιδας Β.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: