ΜΕΝΟΥ

Ανατολή Παταρίδου: Πως να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους και την ιγμορίτιδα!

Του Άρη Μπερζοβίτη

ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ, Ωτορινολαρυγγολόγος, χειρούργος Κεφαλής – Τραχήλου και ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική συνεργάτις των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ

ΕΝΑ ΣΎΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΆΖΕΙ αρνητικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής και διαταράσσει τη συγκέντρωση, την αντοχή και μοιραία την απόδοσή μας είναι ο πονοκέφαλος.

Όταν εμφανίζεται συχνά είναι λογικό να ανησυχούμε ότι ίσως συμβαίνει κάτι σοβαρό στο κεφάλι μας και αυτή η ανησυχία συχνά επιτείνεται από την αναξιόπιστη ενημέρωση του Διαδικτύου. Βέβαια για λύση στο πρόβλημά μας το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε στον γιατρό.

«Ο πονοκέφαλος γενικά οφείλεται σε προβλήματα όπως οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης που πρέπει να παρακολουθείται, η αύξηση του σωματικού βάρους που έχει επιπτώσεις και στη σπονδυλική στήλη, ψυχολογικά αίτια (κυρίως το άγχος), η ημικρανία, η κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ και ο καφές, και η έλλειψη άσκησης.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει να ρωτήσουμε τον ασθενή για την ένταση του πόνου, τη διάρκεια, την εντόπιση, τη συχνότητα, το συσχετισμό με κάποιες καταστάσεις, καθώς και αν έχει παρατηρήσει πως κάτι προκαλεί ή επιδεινώνει τον πόνο του», εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, ωτορινολαρυγγολόγος, χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου και ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτις των Νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, και προσθέτει: «Η μύτη είναι ένα όργανο που είναι στενά συνδεδεμένο με τον πονοκέφαλο, παρότι οι περισσότεροι δεν κάνουμε άμεση τη σύνδεση. Στους πάσχοντες από συχνούς πονοκεφάλους είναι απαραίτητη μια σχολαστική εξέταση της μύτης από τον ωτορινολαρυγγολόγο ιατρό. Πλέον, με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων, ο έλεγχος αυτός αποκαλύπτει συχνά στραβό διάφραγμα που πιέζει νευρικές απολήξεις και οδηγεί σε πόνο, πολύποδες στη μύτη, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή ακόμα και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους της μύτης. Η περίπτωση της σφηνοειδίτιδας ή αλλιώς «ύπουλης» ιγμορίτιδας είναι χαρακτηριστική: Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως κεφαλαλγία (συνήθως πίσω από τα μάτια), μπούκωμα, οπισθορρινική έκκριση, δεκατική πυρετική κίνηση, παρατεταμένο ιστορικό με άτυπα συμπτώματα (όπως κακουχία, ατονία, αστάθεια), υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, διαταραχές όρασης και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Επειδή τα άτυπα συμπτώματα συχνά δεν αξιολογούνται σωστά, ο ασθενής καταλήγει τελικά με επιπλοκές όπως απόστημα του εγκεφάλου ή και μηνιγγίτιδα, καθώς και με επιπλοκές από τους οφθαλμούς», προσθέτει.

Το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, το οποίο προκαλεί κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου και οδηγεί σε κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης είναι μια άλλη συχνή αιτία πονοκεφάλου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει σχολαστικός ενδοσκοπικός έλεγχος και, αν υπάρχουν ανατομικά προβλήματα που φράζουν τη μύτη, το φάρυγγα ή το λάρυγγα να διορθώνονται χειρουργικά.

Επίσης η ξηρότητα της μύτης που μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά αίτια, επίδραση από το περιβάλλον, την εποχή, έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως οσμές, χημικά, κλιματισμό κ.λπ., επίσης προκαλεί συχνά πονοκέφαλο. Το ίδιο και η αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης, που μπορεί να οφείλεται σε ορθοδοντικά προβλήματα, τρίξιμο των δοντιών το βράδυ στον ύπνο (βρουξισμός), κακές μασητικές συνήθειες ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Μεταξύ άλλων οι παθήσεις των αυτιών που μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγίες είναι η οξεία ωτίτιδα (εξωτερική ή μέση ωτίτιδα), η χρόνια ωτίτιδα, καθώς και ο ωτικός έρπης ζωστήρας.

Οι ωτίτιδες συνήθως εμφανίζονται με πόνο στο αυτί, παρά με πόνο στο κεφάλι. Αντίστοιχα, ο ωτικός έρπης ζωστήρας είναι μία ιογενής φλεγμονή που προσβάλει κυρίως το προσωπικό νεύρο (είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις του προσώπου), αλλά μπορεί και το ακουστικό νεύρο (είναι υπεύθυνο για την ακοή και την ισορροπία).

Οι ασθενείς που προσβάλλονται από αυτόν τον ιό εμφανίζουν έντονους νευραλγικούς πόνους στο αυτί και τον κρόταφο.

Η ύπαρξη όγκου στο φάρυγγα ακόμα και στην αμυγδαλή μπορεί να προκαλεί αντανακλαστικό πόνο στην περιοχή του κεφαλιού. Πονοκέφαλος παρατηρείται στο 20% των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του ρινοφάρυγγα, που είναι το ανώτερο τμήμα του φάρυγγα που βρίσκεται πίσω από τη μύτη. Σημειώνεται ότι όγκοι στο ρινοφάρυγγα είναι εξαιρετικά σπάνιοι (0,2% του συνόλου των καρκίνων) και συνήθως εκδηλώνονται με διόγκωση τραχηλικού λεμφαδένα (στο 50% των περιπτώσεων.) Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ρινική συμφόρηση, η ρινορραγία, η εκκριτική μέση ωτίτιδα.

Ακόμη ο καρκίνος του υποφάρυγγα σε προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Είναι γεγονός πως η χρήση των ενδοσκοπίων έφερε μια επανάσταση στην Ωτορινολαρυγγολογία και έδωσε μια ώθηση τόσο στη διαγνωστική αξιολόγηση που πλέον γίνεται με χρήση άκαμπτων και εύκαμπτων ενδοσκοπίων, με απεικονιστικές μεθόδους (CT,MRI) καθώς και με λήψη καλλιέργειας, ενδοσκοπικά όσο και στη χειρουργική αντιμετώπιση. Η θεραπεία αρχικά περιλαμβάνει αντιβιοτικά και αποσυμφορητική αγωγή με πλύσεις, τοπικά σπρέι, στεροειδή και αντιισταμινικά.

Χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται στην περίπτωση που ο ασθενής δεν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή και είναι απαραίτητη και για διαγνωστικούς και για θεραπευτικούς λόγους.

«Γενικότερα, όταν ο πονοκέφαλος έρχεται συχνά και επιμένει πρέπει να ελέγχεται. Πριν λοιπόν τον αποδώσουμε σε άγχος επιβάλλεται να αποκλείσουμε κάθε οργανικό αίτιο και αυτό προϋποθέτει έλεγχο συχνά από αρκετές ειδικότητες. Η θέση του ωτορινολαρυγγολόγου είναι πολύ βασική στο να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει οποιαδήποτε παθολογία που να χρειάζεται θεραπεία φαρμακευτική ή χειρουργική», καταλήγει ηκ. Παταρίδου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: