ΜΕΝΟΥ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νόσο Αλτσχάιμερ!

 

Περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα στην Ελλάδα από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές της άνοιας.

Το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως και περιλαμβάνει τόσο το άμεσο υγειονομικό κόστος -νοσηλευτικό, ιατρικό, φαρμακευτικό- όσο και το έμμεσο κόστος, που είναι το κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια.

Μαζί με τον ασθενή πάσχει και όλη η οικογένεια. Έτσι στον καθένα αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι –συνεπώς 400.000- που φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη την αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του. Είναι συνήθως μέλη της οικογένειας και στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες, εντελώς απροετοίμαστες για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για τους ανθρώπους με άνοια. Με σεβασμό, υπευθυνότητα και συνέπεια τους συμπαραστέκεται έμπρακτα διαθέτοντας τα Κέντρα Ημέρας, την υπηρεσία «Φροντίδα στο Σπίτι» και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες. Δεν ξεχνά όμως και τους φροντιστές των ανθρώπων με άνοια. Οι αυξημένες απαιτήσεις της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση τους και η αναγνώριση και η ανακούφιση του φορτίου τους αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου. Έτσι οργανώνει συνεχώς σεμινάρια -με την ονομασία «Ημέρα του Φροντιστή»- μέσα από τα οποία τους καθοδηγεί, ώστε να αντέξουν το δύσκολο ρόλο τους.

Η Δρ. Παρασκευή Σακκά, κορυφαία νευρολόγος-ψυχίατρος, διεθνώς αναγνωρισμένη, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, είναι ο άνθρωπος που για περισσότερο από μια εικοσαετία πρωτοπορεί μαζί με τη νευρολόγο-ψυχίατρο και καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μάγδα Τσολάκη (πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer) στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι χωρίς το δικό τους αγώνα η κατάσταση γύρω από τη νόσο αυτή θα ήταν ένα απέραντο τέλμα. Θα χρειάζονταν σελίδες για να απαριθμήσουμε όλα όσα έχουν καταφέρει προς όφελος των ανοϊκών ασθενών και των οικογενειών τους. Αρκεί μόνο να πούμε ότι είναι οι εμπνεύστριες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και καθημερινά αγωνίζονται για την υλοποίηση του.

Σήμερα, λοιπόν, η  Δρ. Παρασκευή Σακκά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα του NEXTDEAL.GR εξηγεί μεταξύ άλλων:

  • Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ;
  • Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;
  • Τι προκαλεί την εμφάνιση της;
  • Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;
  • Πως μπορούμε να την προλάβουμε και να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της;
  • Τι πρέπει να προσέχουν οι φροντιστές των ανθρώπων με άνοια;

Για περισσότερες πληροφορίες και για υποστήριξη μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών: Μάρκου Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, Παγκράτι 116 36, τηλ. 210 70.13.271, [email protected] και https://alzheimerathens.gr.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: