ΜΕΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Οι εξαγγελίες για την αύξηση του αριθμού των παθολόγων και γενικών ιατρών – Τι ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη!

Health Newsroom

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των παθολόγων και των γενικών ιατρών στη χώρα μας και να ενισχύσει το θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «μόλις το 6% των αποφοίτων των ιατρικών σχολών στη χώρα μας επιλέγει την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις και να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις παθολόγων και γενικών ιατρών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να δοθούν κίνητρα, ώστε να έχουμε περισσότερους ιατρούς αυτών των ειδικοτήτων στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν άμεσα οι εξής παρεμβάσεις:

  • Αναβαθμίζεται η υποχρεωτική υπηρεσία των νέων ιατρών: Καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής υπηρεσίας ιατρών υπαίθρου (γνωστού και ως «αγροτικό») και θεσμοθετείται η υποχρεωτική θητεία προσωπικού ιατρού, η οποία θα διαρκεί ένα έτος και θα πραγματοποιείται τόσο σε αστικές όσο και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Έτσι, οι νέοι ιατροί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, θα υπηρετούν ως προσωπικοί ιατροί. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας με προσωπικούς ιατρούς.
  • Δίνονται κίνητρα στους νέους ιατρούς ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας: Μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί ιατροί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο, από το 6% που είναι σήμερα, υπολογίζεται ότι θα προσεγγισθεί σε βάθος 4ετίας ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, που είναι 26%, και σταδιακά θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας σε γενικούς ιατρούς και παθολόγους, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και στα νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που παρέχονται κίνητρα σε νέους ιατρούς, ώστε να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και να παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Υλοποιείται στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού γενικών ιατρών και παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και παρέχει ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα (ενδεικτικά, οι ετήσιες οικονομικές απολαβές θα κυμαίνονται από 100.000 έως 150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση, η οποία είναι ήδη σε ισχύ για όσους επιστήμονες επιλέγουν τον επαναπατρισμό τους).

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότ,ι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δρομολογείται η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση των γενικών ιατρών, των παθολόγων, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να παρέχουν πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώση, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Επιπλέον, θεσμοθετείται ο ρόλος του Συντονιστή Φροντίδας (Patient Navigator), ο οποίος θα συνδράμει τον προσωπικό ιατρό στην καθημερινή του εργασία και θα διευκολύνει τους ασθενείς στην πλοήγησή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, μέσω π.χ. της διασύνδεσής τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.

«Στόχος του υπουργείου Υγείας μέσα από όλες αυτές τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η νέα μεταρρύθμιση είναι η ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού ιατρού και η δημιουργία νέας δεξαμενής γενικών ιατρών και παθολόγων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Οι παραπάνω εξαγγελίες της κ. Αγαπηδάκη -και ειδικά αυτές που αφορούν στις οικονομικές απολαβές της τάξης 100.000-150.000 ευρώ σε όσους γιατρούς επαναπατριστούν και γίνουν οικογενειακοί- συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και των επιστημονικών φορέων της γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: