ΜΕΝΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου “Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή” του Αναστ. Αργυρίου!

Health Newsroom

Του Άρη Μπερζοβίτη

Οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και o συγγραφέας Αναστάσιος Αργυρίου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου  Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Διαδρομές προς το όνειρο την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Φώνη Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου
τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών,
τ. Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Ιωάννης Βασιλόπουλος
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Έρως Νικητός
Senior Κλινικός Εμβρυολόγος

Τάσος Αργυρίου
Συγγραφέας, Senior Κλινικός Εμβρυολόγος

ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ

Εμμανουήλ Φραγκούλης
Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Επιτροπής «Επιστήμη για την Κοινωνία» 
Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS)

Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στους τομείς της βιολογίας, της ιατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας ανέδειξαν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ένα πεδίο με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα στον κοινωνικό ιστό, προτείνοντας λύσεις ανεκτίμητης αξίας σε ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο: τη δυσκολία του, να νιώσει το μονάκριβο δώρο της φύσης, να νιώσει γονιός.

Παράλληλα όμως οι μέθοδοι αυτές εγείρουν ενστάσεις και ηθικά διλήμματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και με τη διατάραξη της παραδοσιακής οικογενειακής δομής, δημιουργώντας νέες εναλλακτικές μορφές οικογένειας. Οι επιφυλάξεις αυτές εντοπίζονται στους προβληματισμούς των βιολόγων, των γιατρών, των νομικών, των εκκλησιαστικών φορέων, καθώς και των φιλοσόφων και κοινωνιολόγων, με σκοπό την αναζήτηση ισορροπιών μεταξύ του συλλογικού και του ατομικού συμφέροντος.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου οριοθέτησε την παρέμβαση του επιστήμονα στην αλυσίδα των εκφάνσεων της ανθρώπινης φύσης, με βασικό γνώμονα την υγεία και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του παιδιού που θα αντικρίσει τον κόσμο μας χάρη στη βοήθεια της επιστήμης. Η ανιδιοτελής και ατέρμονη προσφορά και αφοσίωση σε έναν σκοπό χρειάζονται άραγε την ύπαρξη ενός ανάλογου θεσμικού πλαισίου; Η απάντηση βρίσκεται στα απόκρυφα μονοπάτια της συνείδησης του καθενός.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: