ΜΕΝΟΥ

Ο δρόμος προς τη μητρότητα – Οδηγός ασφαλούς οδήγησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Health Newsroom

Καθώς ξεκινά η χαρμόσυνη προσμονή της μητρότητας, η μέλλουσα μητέρα καλείται να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής της. Μια σημαντική πτυχή που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η ασφάλεια στο δρόμο. Η οδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά ασφαλής, εφόσον η γυναίκα αισθάνεται καλά και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που να την εμποδίζει. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες συνεχίζουν να κρατούν το τιμόνι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς αυτό τους εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα – μεγαλύτερη άνεση, έλεγχο των συνθηκών και ασφάλεια, αφού μπορούν οι ίδιες να κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές χωρίς να επαφίενται στην ικανότητα οδήγησης των άλλων.

Ας δούμε μερικές βασικές συμβουλές:

Προσδεθείτε..για δύο: Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι αδιαπραγμάτευτη, είτε είστε έγκυος είτε όχι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας σωστά. Η ζώνη δεν θα πρέπει να ακουμπάει καθόλου την κοιλιά σας. Τοποθετήστε το κάτω μέρος της κάτω από την κοιλιά, κατά μήκος των γοφών και βεβαιωθείτε ότι ο ιμάντας ώμων περνάει ανάμεσα από τα στήθη και από το πλάι της κοιλιάς.

Η άνεση είναι το κλειδί: Προσαρμόστε το κάθισμα του αυτοκινήτου για βέλτιστη άνεση. Βεβαιωθείτε ότι το τιμόνι είναι τοποθετημένο σε άνετη απόσταση και ύψος. Βγάλτε το μπουφάν ή άλλα χοντρά ρούχα που μπορεί να σας εμποδίζουν στην οδήγηση. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ή οσφυϊκή στήριξη για να ελαχιστοποιήσετε την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων διαδρομών.

Κάντε διαλείμματα: Οι παρατεταμένες περίοδοι μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο και δυσφορία. Προγραμματίστε διαλείμματα στα μεγαλύτερα ταξίδια για να τεντώσετε τα πόδια σας, να περπατήσετε για λίγο και να παραμείνετε ενυδατωμένες. Αυτό βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και μειώνει τον κίνδυνο πρηξίματος στα πόδια.

Οδήγησε έξυπνα, ομαλά, προσεκτικά! Ο πιο σημαντικός κανόνας της ασφαλούς οδήγησης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά είναι καλό να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατυχήματος αλλά και να σας δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος και πίεση κατά την οδήγηση – όπως ώρες αιχμής με μεγάλη κίνηση στον δρόμο ή οδήγηση όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, οδηγείστε ομαλά και ήρεμα, χωρίς βιασύνες και απότομες κινήσεις. Οι δονήσεις και τα τραντάγματα θα πρέπει να αποφεύγονται, γι’ αυτό μείνετε μακριά από δρόμους με λακκούβες ή ανώμαλο έδαφος, όπως επίσης και από καταστάσεις που μπορεί να σας ταράξουν, όπως ηχορύπανση, δυνατά κορναρίσματα και, φυσικά, διαπληκτισμούς!

Είναι επίσης χρήσιμο να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας το ειδικό σήμα για εγκύους που επιτρέπει στους άλλους οδηγούς να γνωρίζουν ότι είστε έγκυος και να είναι πιο προσεκτικοί.

Μείνετε ενυδατωμένες και φάτε έξυπνα: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ζάλη. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και υγιεινά σνακ για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ωστόσο, αποφύγετε τα βαριά γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή ναυτία.

Ξεκουραστείτε και ακούστε το σώμα σας: Η κόπωση μπορεί να είναι αυξημένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε καλά πριν οδηγήσετε, ειδικά σε μακρινές διαδρομές. Εάν είναι δυνατόν, μοιραστείτε την οδήγηση ή προγραμματίστε διαλείμματα για να ξεκουραστείτε.

Αποφύγετε εντελώς την οδήγηση εάν αισθάνεστε κόπωση, ζάλη, ναυτία ή οποιαδήποτε δυσφορία. Αν αντιμετωπίζετε συχνά τέτοια προβλήματα, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. Είναι αυτός ο οποίος, γνωρίζοντας το ιστορικό σας, θα σας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές για οποιοδήποτε θέμα σε σχέση με την εγκυμοσύνη σας, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης και πότε, πιθανώς, είναι καλύτερο να αποφεύγετε ή να σταματήσετε εντελώς να οδηγείτε.

Το check list της ασφαλούς οδήγησης κατά τη εγκυμοσύνη

Έχετε πάντα μαζί σας όταν οδηγείτε:

  • Χρήσιμα τηλέφωνα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης (γιατρός, γραμμές υγείας, οδική βοήθεια, κ.α.).
  • Φάκελο με ιατρικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων του ιστορικού της εγκυμοσύνης, των εξετάσεων σας και τυχόν φαρμάκων, ώστε να είναι ενήμεροι οι ιατροί ή το νοσηλευτικό ό προσωπικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Νερό και ελαφρές τροφές για να παραμένετε ενυδατωμένη και να αποφεύγετε την ζάλη και την κόπωση.
  • Τσάντα με βασικά προσωπικά αντικείμενα, όπως κινητό, κλειδιά και χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα επαρκής βενζίνη στο ρεζερβουάρ, τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση και ότι το αυτοκίνητό σας έχει κάνει τον τακτικό έλεγχο.  Η ασφάλεια η δική σας και του μωρού σας είναι ύψιστης σημασίας!

ΠΗΓΗ: ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ BLOG

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: