ΜΕΝΟΥ

Μνημόνιο συνεργασίας ΝΙΜΤΣ και Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών!

Health Newsroom

Του Άρη Μπερζοβίτη
Κεντρική φωτογραφία:  Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής κος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Πρόεδρος του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ Ταξχος εα κος Δημήτριος Χάτσικας, ο Γενικός Δντής – Συντονιστής ΝΙΜΤΣ, Υπτγος (ΥΙ) Παναγιώτης Νούλης , 0ι επιστημονικά υπεύθυνοι της δράσης Χρήστος Ριζιώτης, Κύριος Ερευνητή του ΕΙΕ και Σχης (ΥΙ) Ευάγγελος Τσιάμπας Κυτταρολόγος MD, MSc,PhD


Στην υπογραφή μνημονίου επιστημονικής – ερευνητικής συνεργασίας προχώρησαν το Τμήμα Κλινικής Κυτταρολογίας του ΝΙΜΤΣ και το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να προωθήσει άλλες καινοτόμες ιατρικές εφαρμογές.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε σε επίσημη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ. Στην εκδήλωση παρέστησαν Υπτγος (ΥΙ) Δημήτριος Κασίμος, Δντης ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ, ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΕΘΑ, ο Ταξχος (ΥΙ) Μάριος Ζάχος, Υδντης ΓΕΣ/ΔΥΓ, ως εκπρόσωπος του κ. Α/ΓΕΣ, ο Ταξχος (ΠΖ) Δημήτριος Ροιδούλης, Δντης ΓΕΣ/ΔΟΘ, ο καθηγητής Αριστείδης Γιαπαλής, Δντης ΓΕΕΘΑ/ΙΔΕ, ο Σχης (ΔΒ) Στέφανος Αυγουστόπουλος, Υδκτης ΚΕΕΔ, ο  Υπτγος εα Δεβούρος, Πρόεδρος ΕΑΑΣ, ο εκπρόσωπος του Δκτη της 1ης ΥΠΕ, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Χαιρετισμό απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής κα Άννα Μπατιστάτου, ενώ από την πλευρά του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρέστη εκτός του Προέδρου η Δντρια Υπηρεσίας Υποστήριξης κα Ιωάννα Πετροχείλου, καθώς και ο κος Νίκος Ταγματάρχης, Δντης του του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο Γενικός Δντης Συντονιστής ΝΙΜΤΣ, καθώς και οι δύο επιστημονικά υπεύθυνοι της διετούς διάρκειας (2024-2026) ερευνητικής δράσης. Τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία του μνημονίου επεξεργάστηκαν από κοινού οι νομικοί σύμβουλοι του ΝΙΜΤΣ και ΕΙΕ, Υπλγός (ΝΟΜ) Ξενοφών Λεωβάρης και η κα Δήμητρα Αγαπάκη.

Ο Πρόεδρος του  Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής κος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο Πρόεδρος του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ Ταξχος εα κος Δημήτριος Χάτσικας, καθώς και ο Γενικός Δντής – Συντονιστής ΝΙΜΤΣ, Υπτγος (ΥΙ) Παναγιώτης Νούλης εξήραν τη διεθνώς δημοσιευμένη και βραβευμένη επιστημονική δράση των ερευνητών κκ Χρήστου Ριζιώτη, κύριου ερευνητή του ΕΙΕ και Σχη (ΥΙ) Ευάγγελου Τσιάμπαμ Κυτταρολόγου στο πεδίο της βιοιατρικής τεχνολογίας με το σχεδιασμό, ανάπτυξη και πειραματική εφαρμογή καινοτόμων πλεγμάτων επί καλυπτρίδων-πλακιδίων κυτταρολογικών δειγμάτων για αναβαθμισμένη διαμερισματοποιημένη και χαρτογραφημένη μικροσκόπηση, ώστε να καθίσταται δυνατός ο προσδιορισμός και η ταυτοποίηση όλων των παθολογικών μορφών κυττάρων σε μια ταχεία σε πραγματικό χρόνο σάρωση του δείγματος.

Η νομικά κατοχυρωμένη από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αυτή τεχνική θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη και άλλων εφαρμογών στα πλαίσια της σύγχρονης Ιατρικής ακριβείας (precise-evidence based medicine) και θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη δράση εντός του νέου πλαισίου καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων με αλληλεπίδραση με εμβληματικούς φορείς όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο Πρόεδρος του ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ, Ταξχος εα κος Δημήτριος Χάτσικας αναφέρθηκε στη σημασία του μνημονίου συνεργασίας και δήλωσε σχετικά: «Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε) και του ΝΙΜΤΣ,επισφραγίζεται το κοινό πλαίσιο δράσεων μεταξύ δύο φορέων, με κύριο σκοπό τη συμβολή ακριβούς διάγνωσης προσυμπτωματικών ελέγχων, αλλά και την επέκταση σε νέες καινοτόμες ιατρικές πράξεις επ’ ωφελεία του γενικού πληθυσμού».

 

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι της δράσης και κάτοχοι του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (PATENT TITLE-OBI) Χρήστος Ριζιώτης, κύριος ερευνητή του ΕΙΕ και Σχης (ΥΙ) Ευάγγελος Τσιάμπας, κυτταρολόγος MD, MSc,PhD.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: