ΜΕΝΟΥ

Κωνσταντίνος Τουρμούζης: Έχετε προβλήματα όρασης; Εxcimer Laser για να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!

Health Newsroom

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΜΟΥΖΗΣ, MD, MBBS, BSc, ROYAL UNITED HOSPITAL, United Kingdom, επιστημονικός συνεργάτης ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.eyecenter.gr

Θα ήταν σπουδαίο αν κάποιος με προβλήματα όρασης μπορούσε να απαλλαγεί οριστικά από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εφικτό για όλους, αφού απαιτείται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ασφάλεια και ποιότητα στο χειρουργικό αποτέλεσμα. Για όσους όμως πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, η εφαρμογή του excimer laser προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μάθετε τρία εκπληκτικά δεδομένα για το excimer laser που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μη γνωρίζουν:

  1. Σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια – περισσότερο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Στην πραγματικότητα, δεκαετίες ανάπτυξης έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση όπου είναι η πιο συχνή επέμβαση στον δυτικό κόσμο, αριθμώντας περίπου 141 εκατομμύρια επεμβάσεις παγκοσμίως.

  1. Σύντομη και ακριβής διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το excimer laser σμιλεύει τον αμφιβληστροειδή με εκπληκτική ταχύτητα 1,4 δευτερολέπτου ανά διοπτρία, που σημαίνει ταχύτερο ακόμη και από το άνοιγμα των βλεφάρων. Για απόλυτη ακρίβεια, το μηχάνημα του laser (eye tracker) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού με ταχύτητα μικρότερη από 2 msec, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη από την κίνηση του ματιού μας. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και γίνεται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων. Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αφού αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς. Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή της τεχνολογίας FemtoLasik προσφέρει πρόσθετη ακρίβεια στη χειρουργική επέμβαση και στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

  1. Εξαιρετικά αποτελέσματα

Συνολικά, όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαθλαστική επέμβαση είναι πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και πάντα διαχειρίσιμες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες των ασθενών που υποβλήθηκαν σε διαθλαστική επέμβαση, πάνω από το 93% ανέφερε ότι ήταν απόλυτα ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα. Τα οφέλη εστιάζονται κυρίως στη βελτίωση της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων, χωρίς εξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής. Το 87% των ασθενών πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης ανταποκρίθηκαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους.

Μπορούν όλοι να διορθώσουν την όρασή τους με laser;

Για να διορθώσετε την όρασή σας με laser θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι:

  • Θα πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών και να μη χρειάστηκε να αλλάξετε τη συνταγή των γυαλιών σας τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να έχετε υγιείς οφθαλμούς και να μην πάσχετε από κερατόκωνο, γλαύκωμα, καταρράκτη και κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
  • Να μην πάσχετε από ιογενείς λοιμώξεις που περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα.
  • Να έχετε καλή γενικά υγεία και να μην υπάρχει ενεξέλεγκτος διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή αγγειακές παθήσεις του κολλαγόνου.
  • Εάν είσθε έγκυος ή βρίσκεστε σε περίοδο γαλουχίας δεν μπορείτε να υποβληθείτε ακόμη σε Διαθλαστική Χειρουργική.

Ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να διορθώσει την όρασή του με laser;

Κατ’ αρχάς, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει είναι να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρό του. Σκοπός αυτής της πρώτης επίσκεψης θα πρέπει να είναι τόσο η ενημέρωσή του για την επέμβαση και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από αυτήν όσο και για το αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να υποβληθεί με ασφάλεια σε μια τέτοια επέμβαση.

Κατά την προεγχειρητική μελέτη, θα υποβληθεί σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και με μια σειρά ειδικών εξετάσεων θα καθοριστεί με ακρίβεια ο βαθμός του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία – υπερμετρωπία – αστιγματισμός) και θα επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος για τη διόρθωσή του. Επιπλέον, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά μηχανημάτων και λογισμικού τελευταίας γενιάς επιτυγχάνεται η ακριβής καταγραφή του «χάρτη» της όρασης κάθε ασθενούς. Με τις πληροφορίες που παίρνει από αυτόν τον «οπτικό χάρτη» ο χειρουργός, έχει τη δυνατότητα να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα του ασθενούς του, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Το πολύ σημαντικό όμως και βέβαιο είναι το γεγονός ότι άριστα αποτελέσματα στη Διαθλαστική Χειρουργική απαιτούν πλήρη και ακριβή προεγχειρητικό έλεγχο, εμπειρία στην εφαρμογή της μεθόδου και σωστή μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Γιατί τελικά οι ασθενείς επιλέγουν το excimer laser για τη διόρθωση της όρασής τους;

Οι περισσότεροι που επιλέγουν να διορθώσουν την όρασή τους με excimer laser έχουν έναν σημαντικό λόγο: επιθυμούν όχι μόνο να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, που πολλοί ίσως φορούν για χρόνια, αλλά επιπλέον να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα όρασης που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν, βελτιώνοντας έτσι, ουσιαστικά, την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Τουρμούζης είναι ιατρός στο Νοσοκομείο Royal United Hospital, Bath, Ηνωμένο Βασίλειο, και επιστημονικός συνεργάτης στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Αθηνών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2015-2021: Πτυχίο Ιατρικής Barts and the London School of Medicine and Dentistry, UK. 2017-2018: Πτυχίο Διοίκησης Ιατρικών Επιστημών (iBSc) Imperial College – Business School, UK. 2012-2014: International Baccalaureate (ΙΒ) Κολέγιο Ψυχικού, Αθήνα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

2021: Έπαινος Royal College of Ophthalmologists (Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμιάτρων). Εθνική Εξέταση Οφθαλμολογίας Duke Elder Prize Examination – 15η θέση μεταξύ 501 συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο. 2020: Λίαν Καλώς – Merit Barts and the London School of Medicine and Dentistry 4ο έτος σπουδών Ιατρικής και Χειρουργικής (MBBS). 2018: Άριστα – First Class Honors Imperial College – Business School Πτυχίο Διοίκησης Ιατρικών Επιστημών. 2016: Διάκριση – Distinction Barts and the London School of Medicine and Dentistry 1ο έτος σπουδών Ιατρικής και Χειρουργικής (MBBS).

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Ιούλιος 2021 – σήμερα: Νοσοκομείο Royal United Hospital, Bath, UK. 2017-2018: University College London (UCL). Ανάλυση δεδομένων σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση γονιδίων που προδιαθέτουν σε μυωπία. Ιούλιος-Αύγουστος 2014: Γιατροί του Κόσμου – Πολυϊατρείο Αθηνών – Υποστήριξη ιατρών στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας μεταναστών.

Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: