ΜΕΝΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία!

Health Newsroom

Εξήντα εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων στα απογευματινά χειρουργεία, με προτεραιοποίηση εκείνους που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του που δημοσίευσε στο Facebook. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Θα συνεχίσω με την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση των αναμονών, ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%, ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων.

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου) έχουν καταγραφεί περίπου 102.634 συμπολίτες μας στην αναμονή από 4-12 μήνες για λίστα χειρουργείου. Η λειτουργία απογευματινών ιατρείων δεν είναι υποχρεωτική για όλα τα νοσοκομεία, καθώς το καθένα ξεχωριστά θα εξετάσει τις δικές του ανάγκες και δυνατότητες.

Το κόστος για τους πολίτες που θα θελήσουν να χειρουργηθούν απόγευμα θα κυμαίνεται από 300 έως 2000 ευρώ ανάλογα το είδος της επέμβασης. Ωστόσο με τα νέα δεδομένα και την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αυτό θα αργήσει να συμβεί. Σημειώνεται ότι αυτό βέβαια δεν αφορά επείγοντα περιστατικά και πρωινά χειρουργεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: