ΜΕΝΟΥ

Καινοτόμος εφαρμογή ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού από τον καθηγητή Δαμιανό Σακά βοηθά παραπληγική ασθενή να περπατήσει!

Health Newsroom

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για την θεραπεία των παραπληγικών ασθενών, αφού με τη μέθοδο της ηλεκτρικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού, μπορούν πλέον να σταθούν στα πόδια τους. Πιο συγκεκριμένα ο ομότιμος καθηγητής Νευροχειρουργικής του ΕΚΠΑ, επ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και μέλος της παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργικής, Δαμιανός Σακάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας παρουσίασε την περίπτωση ασθενούς στην Ελλάδα, η οποία ανέκτησε την ικανότητα για αυτόνομη βάδιση (με χρήση υποστηρικτικού «Π»). Είναι η πρώτη περίπτωση στην χώρα μας που αντιμετωπίστηκε με αυτή τη μέθοδο και από τις ελάχιστες που έχουν αντιμετωπισθεί παγκοσμίως με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η ασθενής τραυματίστηκε το 2018 στο νωτιαίο μυελό και ανέπτυξε πλήρη κινητική παραπληγία και απώλεια αισθητικότητας κάτω από το επίπεδο του ομφαλού. Λόγω της βλάβης η σωστή μετάδοση εντολών από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα ήταν ανέφικτη και η ασθενής παρά το εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας επί 4 έτη αδυνατούσε να ορθοστατήσει και να περπατήσει.

Στις εξετάσεις που της είχαν κάνει εθεωρείτο ότι έχει πλήρη διατομή νωτιαίου μυελού, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση επαναφοράς της μέσω χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες ένα 50% των ασθενών που έχουν θεωρηθεί πλήρους διατομής του νωτιαίου μυελού δεν είναι πλήρης και πολλοί εξ αυτών έχουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης.

Η ασθενής αφού πέρασε από μία σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων της ομάδας του καθηγητή Σακά διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν πλήρους διατομής και έτσι μπήκε στο πρόγραμμα να χειρουργηθεί και να εφαρμοστεί στο σώμα της η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού.

Η επιτυχία της εφαρμογή διαφάνηκε σχεδόν αμέσως, καθώς 6 μήνες μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί πλέον να στέκεται όρθια και να περπατά χωρίς την βοήθεια ναρθήκων, παρά μόνο με περιπατητήρα.

Όπως επισήμανε ο κ. Σακάς, η ηλεκτρικά ελεγχόμενη διέγερση μπορεί να έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα, ενώ το συγκεκριμένο περιστατικό θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα με άρθρο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: