ΜΕΝΟΥ

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας: Αυξάνονται οι γιατροί και οι ειδικότητες!

Του Άρη Μπερζοβίτη

Δεκατρία χρόνια μετά τη σύσταση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σήμερα υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των ιατρών και αυξάνονται οι ειδικότητες που πιστοποιούν την αναπηρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας προς όφελος των ανάπηρων συμπολιτών μας, αλλά και του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό από τον ΕΦΚΑ προκηρύχθηκε η πρόσληψη 700 ιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕΠΑ για την «ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων, όπως η μεγάλη αναμονή για τον προσδιορισμό ημερομηνίας εξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές λόγω του πλήθους των αιτήσεων και του περιορισμού αριθμού γιατρών και ειδικοτήτων».

Σύμφωνα με την πρόκληση ο αριθμός του γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία στο ΚΕ.Π.Α υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα, με την ένταξη άλλων 700, θα φθάσει τους 1.200. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠΑ το 2011- στις Επιτροπές θα ενταχθούν, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.

Οι ενδιαφερόμενοι (ιατροί), εισέρχονται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/aitisi-esi και συμπληρώνουν τα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης- δήλωσης, τα οποία περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία ταυτότητάς τους και επικοινωνίας, καθώς και τα επιπλέον στοιχεία τους, όπως για παράδειγμα, τίτλοι σπουδών, λοιπά απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια κ.λπ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας λήγει στις 26 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων των ιατρών αυξήθηκε κατά 50%, σύμφωνα με την Αριθμ. 26071/2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός αποζημίωσης των ιατρών του Ειδικού Σώματος Ιατρών, των γραμματέων των υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και των ιατρών και γραμματέων της Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (Υ.Ο.Δ.Δ. 339). (https://ypergasias.gov.gr/domna-michailidou-afxanoume-kata-50-tis-amoives-ton-iatron-ton-kepa/)

Στο μεταξύ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, την ενημέρωση των ιατρών, για την εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Ι.Σ.) των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με 700 επιπλέον γιατρούς.

Σε συνέχεια της ανοικτής επιστολής που απεύθυνε στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία κάλεσε τα μέλη του Κοινοβουλίου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, αντίστοιχων επιστολών που έχει απευθύνει προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και επισκέψεών που έχει πραγματοποιήσει στα ΚΕΠΑ, η Δόμνα Μιχαηλίδου, απεύθυνε πρόσκληση και προς τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε εκτενώς στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των ΚΕΠΑ, μέσω και του υπερδιπλασιασμού του σώματος των ιατρών, από 500 που είναι σήμερα να φθάσει τους 1.200, με παράλληλα αύξηση, κατά 50%, των αποδοχών τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε: «Η συγκέντρωση- ενημέρωση από την Υπουργό μας, την κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ήταν εξαιρετική. Δόθηκαν όλες οι διευκρινιστικές απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν. Ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα ΚΕΠΑ θα πάει πολύ καλά και θα στελεχωθεί από άξιους γιατρούς- συναδέλφους. Νομίζω πως η εκδήλωση θα δώσει ένα έναυσμα ώστε να συμπληρωθούν οι αιτήσεις που κλείνουν την Κυριακή 26 Μαΐου και να έχουμε μια πολύ καλή ανταπόκριση».

Στο Ε.Σ.Ι. μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε ιατρός, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής του. Έτσι, γίνονται δεκτοί τόσο δημόσιοι υπάλληλοι όσο και ελεύθεροι επαγγελματίες. Η απασχόληση στο ΚΕΠΑ είναι παράλληλη με άλλες δραστηριότητές τους, ενώ ο προγραμματισμός των ραντεβού είναι ευέλικτος και βάσει της διαθεσιμότητας κάθε ιατρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: