ΜΕΝΟΥ

Ιατρικές έρευνες για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη!

Health Newsroom

Του Άρη Μπερζοβίτη

Τα αποτελέσματα των δυο ερευνητικών προγραμμάτων για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τα οποία είχαν επιλεγεί να χρηματοδοτηθούν από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), θα ανακοινωθούν επίσημα σε συνέντευξη τύπου στις 12 Μαρτίου, ώρα 11.00 π.μ., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η χρηματοδότηση με το ποσό των 32.000 ευρώ, έγινε κατόπιν αξιολόγησης όλων των προτάσεων από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, μέσω της καμπάνιας «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι!». Η καμπάνια οργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Το ένα ερευνητικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν, αναπτύχθηκε από τον παιδίατρο κ. Ν. Νικολαΐδη, στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με θέμα «Πρωτεομική ανάλυση δακρύων σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συσχέτιση με το επίπεδο γνωστικών λειτουργιών». Η έρευνα αυτή σκοπό έχει τον εντοπισμό βιοδεικτών που θα επιτρέπουν τον πρώιμο εντοπισμό του κινδύνου έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με ΣΔτ1 κατά την αρχική διάγνωση, προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση και αντιμετώπιση τους.

Το άλλο ερευνητικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τους Καθηγητές Παθολογίας ΕΚΠΑ κ. κ. Γ. Στεργίου και Α. Κόλλια στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Σωτηρία, με θέμα «Ημερήσια μεταβλητότητα γλυκόζης και συσχέτιση με την ημερήσια διακύμανση αρτηριακής πίεσης και την ασυμπτωματική βλάβη οργάνων-στόχων σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1». Σκοπός της έρευνας αυτής είναι ο εντοπισμός  ενός υποπληθυσμού ασθενών με ΣΔτ1 που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων-στόχων. Η ανεύρεση του υποπληθυσμού αυτού ασθενών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό αποτελεσματικότερων στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης.

«Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας ένα σωματείο αφιέρωσε  ένα τόσο μεγάλο ποσό στην έρευνα του διαβήτη τύπου 1», αναφέρει η Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ κ. Σοφία Μανέα, και συνεχίζει:

«Αν και αρχικά ο προϋπολογισμός της επιχορήγησης των προγραμμάτων αυτών από το σωματείο μας είχε καθοριστεί στο ποσό των 30.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από την καμπάνια καλύπταν ένα μέρος του ποσού που είχε προϋπολογισθεί, αποφασίσαμε να συμπληρώσουμε το ποσό αυτό, αυξάνοντάς το μάλιστα στις 32.000 ευρώ, με πόρους από άλλες ενέργειες και δράσεις  του σωματείου μας. Και αυτό διότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ιατρική έρευνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η οποία αφορά όλα τα παιδιά  και τους νέους που νοσούν σήμερα ή θα νοσήσουν στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών που θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη τύπου, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλα τα άτομα με διαβήτη και τις οικογένειές τους και ελπίζουμε η δράση μας αυτή να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και πρόληψη των επιπλοκών της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των παιδιών με διαβήτη τύπου 1».

 

*Η συνέντευξη τύπου  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου, ώρα 11.00 π.μ., στο  αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Νίκης 4, 10563 Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: