Σπούδασε ιατρική και μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στην χειρουργική στο ονομαστό St. Vincent’s Hospital του Σίδνεϊ και ακολούθως απέκτησε εμπειρίες εργαζόμενος σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1972 και επανήλθε στο St. Vincent’s Hospital ως καρδιοθωρακοχειρουργός.

Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του Βίκτορ Τσανγκ στην ιατρική ήταν η ανάπτυξη μιας τεχνητής καρδιακής βαλβίδας, που ήταν σημαντικά φθηνότερη από τα προηγούμενα μοντέλα, καθιστώντας την παγκοσμίως προσβάσιμη.

Πραγματοποίησε επίσης μια επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στη νεότερη Αυστραλή ασθενή, τη Φιόνα Κουτ, το 1984, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Δυο χρόνια αργότερα την ξαναχειρούργησε και σήμερα, η Φιόνα Κουτ είναι ο μεγαλύτερος επιζών λήπτης μεταμόσχευσης καρδιάς στην Αυστραλία.

Μάλιστα, το 1986 έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Αυστραλίας και το 1999 ψηφίστηκε ως ο Αυστραλός του Αιώνα.

Το 1984 δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα που χορηγεί υποτροφίες σε χειρουργούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν στο St. Vincent’s Hospital και να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της καρδιοχειρουργικής και των μεταμοσχεύσεων.

Ο Βίκτορ Τσανγκ έφυγε άδοξα από την ζωή στις 4 Ιουλίου 1991, σε ηλικία 54 ετών, όταν έπεσε θύμα ληστείας και δολοφονήθηκε από δύο Μαλαισιανούς στο Σίδνεϊ. Ήταν παντρεμένος με την εντατικολόγο Αν Σίμονς και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.