ΜΕΝΟΥ

Η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού!

Κεντρική φωτογραφία: Η κ. Ειρήνη Κόκα.


Το μοναδικό περιστατικό, για τα ελληνικά δεδομένα, της Ειρήνης Κόκα, η οποία σήμερα διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία πριν από 16 χρόνια διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο, λέμφωμα Hodgkins, για το οποίο υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Το 2013 επανεμφανίστηκε ο συγκεκριμένος αιματολογικός καρκίνος, μόνο που αυτή τη φορά πριν προβεί στα προβλεπόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την καταπολέμηση του καρκίνου, προνόησε να καταφύγει σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, προκειμένου να προασπίσει και να διατηρήσει τη γονιμότητά της. Το 2021 και μετά την αποθεραπεία της επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου φλοιού των ωοθηκών της, στις μη λειτουργικές πλέον ωοθήκες της, ώστε να επαναφέρει τη γονιμότητά της.

Το κορυφαίο ιατρικό γεγονός, ως προς το χειρουργικό μέρος, πραγματοποιήθηκε στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ από εξειδικευμένους γιατρούς και κλινικούς εμβρυολόγους της κλινικής, μαζί με την παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital).

Μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και έχοντας συλλέξει ωάρια που γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου της, η κ. Κόκα πραγματοποίησε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης στις 5 Οκτωβρίου του 2023. Σήμερα, διανύει την 24η εβδομάδα της κύησης. Εμφανώς συγκινημένη η κ. Κόκα δήλωσε: «Αυτό που ζω είναι ένα θαύμα. Είμαι ευλογημένη γιατί βρέθηκα στα χέρια του κ. Πάντου. Τη δεύτερη φορά που νόσησα μου είπαν ότι έχω βαριά μορφή καρκίνου και δεν θα κάνω ποτέ παιδιά γιατί μου είχε διακοπεί πλήρως η περίοδος. Τότε ήταν που αποφάσισα να πάω στον κ. Πάντο. Ήρθα να καταψύξω ωάρια αλλά με ενημέρωσε ότι δεν έχω και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Η μόνη λύση για μένα, μου είπε, είναι η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού και θα ήμουν και η πρώτη στην Ελλάδα που θα το έκανα. Αυτό τον Ιανουάριο του 2013… Ακόμα δεν το έχω πιστέψει. Μόνο όταν αρχίζει να με κλωτσάει, τότε είναι που καταλαβαίνω πως δεν ονειρεύομαι αλλά είναι αλήθεια… το ζω!!!

Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης μυελού των οστών που μου έκαναν για τον καρκίνο, την ώρα που έπαθα και ανακοπή, άκουγα τις φωνές της μαμάς μου και απαντούσα αλλά δεν με άκουγαν. Είπα ότι θα μείνω εδώ, θα τα καταφέρω και θα κάνω και εγώ παιδιά… Εγώ θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που περνάνε, όσο δύσκολα πέρασα και εγώ με τον καρκίνο, να μην χάνουν την πίστη και την ελπίδα τους. Να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Να εμπιστεύονται το γιατρό τους και πάνω απ΄ όλα το Θεό…».

Το εν λόγω περιστατικό βάζει την Ελλάδα στο χάρτη της πρωτοποριακής μεθόδου αυτόλογης μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού. Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και πρόεδρος της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ  Κωνσταντίνος Πάντος δήλωσε: «Με αφορμή αυτό το περιστατικό προσκαλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει κέντρο αναφοράς για την εξασφάλιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών που διαγιγνώσκονται με κάποιας μορφής καρκίνου ή άλλων παθήσεων που πιθανώς να αποτελεί εμπόδιο για την μετέπειτα αναπαραγωγική τους αυτονομία. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι μπορούν να προβούν σε μια άμεση, ασφαλή και αποτελεσματική λύση, χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο από την θεραπεία τους, ενώ παράλληλα μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του αναπαραγωγικού τους δυναμικού.

Με αυτή την μέθοδο έχουν γεννηθεί 210 παιδιά διεθνώς, μετά το 1ο παιδί στον κόσμο το 2004, με ποσοστό γεννήσεων 21%, με παρόμοια ποσοστά κυήσεων, τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από IVF. Έχουν αναφερθεί εγκυμοσύνες σε κάποιες χώρες της Ευρώπης όπως Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Ιταλία και κάποιες ελάχιστες Κλινικές στις ΗΠΑ. Στην Κίνα πραγματοποιήθηκε η 1η γέννηση παιδιού το 2021».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: