ΜΕΝΟΥ

Δύο προκλήσεις για την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2024: Ασφαλιστικό κενό και ασφαλίσεις υγείας

Health Newsroom

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αποχαιρετά το 2023 με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, λίγο πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, και με μια «προίκα» την έντονη συζήτηση για την ανάγκη ασφάλισης της περιουσίας των Ελλήνων από τους κινδύνους των φασικών καταστροφών που την απειλεί.

Πρώτη φορά βρέθηκε η ασφαλιστική αγορά στο κέντρο μιας μεγάλης συζήτησης για τον συμπληρωματικό ρόλο της στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Μπορεί αυτό να μην εκφράζεται ακόμη στην παραγωγή ασφαλίστρων, αποτελεί όμως ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον, καθώς, όπως εκτιμάται, θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα και το 2024.

Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά: να κεφαλαιοποιήσει την πολύ καλή ανταπόκρισή της ως φαίνεται στην κάλυψη των επιχειρήσεων και κατοικιών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία.

Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές ξεπέρασαν τα 372 εκατ. ευρώ, οι μεγαλύτερες που δοθήκαν ποτέ από τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας. Απέδειξε την αξιοπιστία της και φερεγγυότητά της ανταποκρινόμενη άμεσα στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων και πιστοποίησε το ρόλο της ως ενός μηχανισμού που δίπλα στο κράτος μπορεί να συμβάλει στο αναμφισβήτητο «ασφαλιστικό κενό» που κατεγράφη με έντονο τρόπο το 2023. Ένα ασφαλιστικό κενό που αφορά και όλη την Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις κορυφαίων φορέων του ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως είναι η EIOPA και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένα κενό που επεσήμανε και ο κ. Andreas Brandstetter, πρόεδρος της Insurance Europe, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ» και τον Κωστή Σπύρου.

Το ασφαλιστικό κενό και η κάλυψή του που γεννά η κλιματική κρίση είναι η μία πρόκληση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Η δεύτερη είναι οι ασφαλίσεις υγείας και η τιμολόγηση τους. Όλοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν να διηγηθούν μια ιστορία -υπέρογκων σε ορισμένες περιπτώσεις- αυξήσεων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Αυξήσεις που πολύ συζητήθηκαν το 2023. Μια συζήτηση που θα συνεχιστεί και το 2024. Όμως ωριμάζει πλέον η ώρα αυτή η συζήτηση να λάβει πιο θεσμικό χαρακτήρα και να συμπεριλάβει και τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Άλλωστε, για το ταγκό χρειάζονται δύο. Ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατροί και ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης προς όφελος όλων των πλευρών και κυρίως του ασφαλισμένου και ασθενούς, στο όνομα του οποίου ομιλούν όλοι!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: