ΜΕΝΟΥ
Γιάννης Καντώρος  Κάν' το... όπως η Γαλλία!

Γιάννης Καντώρος Κάν’ το… όπως η Γαλλία!

Health Newsroom

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται μοντέλα συνεργασίας και συμπληρωματικότητας της ιδιωτικής ασφάλισης με το δημόσιο τομέα υγείας, στη χώρα μας, όμως, αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό και το κόστος το πληρώνουν οι ελληνικές οικογένειες.

Αυτό τόνισε ο κ. Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, μιλώντας στο Πανελλήνιο συνέδριο  για τα οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας 2022 με θέμα  «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας» που ολοκληρώθηκε σήμερα 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. 

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican κ. Γιάννης Καντώρος μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα ξεκίνησαν μαζί και λειτουργούν παράλληλα εδώ και πενήντα χρόνια. Ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας ξεκίνησε να αναπτύσσεται περίπου την ίδια δεκαετία που έγινε και ο σχηματισμός του ΕΣΥ από τον Γεννηματά και από τότε αυτοί οι δυο κόσμοι ξεκίνησαν τις παράλληλες πορείες τους, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να συναντηθούν. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι έχουν χαθεί πάρα πολλές ενέργειες κάπου στο δρόμο και ως κοινωνία, ως έθνος πληρώνουμε αρκετά, χωρίς όλο αυτό να μεταφράζεται στην αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών και σε πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές και μετρήσιμες υπηρεσίες υγείας. 

Το ερώτημα τίθενται στο αν πρέπει να συνεχίσουμε έτσι σε αυτή την παράλληλη πορεία των δύο συστημάτων ή πρέπει να αναζητήσουμε συνέργειες. Νομίζω ότι η απάντηση έχει δοθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη -με εξαίρεση αυτή της Ελλάδας- όπου με κάποιον τρόπο έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά μοντέλα. Μην τα πούμε όλα, γιατί δε θέλουμε να μακρηγορήσουμε. 

Υπάρχουν μοντέλα συμπληρωματικών, όπως βλέπε Γαλλία, υπάρχουν μοντέλα πλήρους υποκατάστασης, βλέπε Ολλανδία, υπάρχουν μοντέλα που είναι τύπου στο ενδιάμεσο, βλέπε Γερμανία. Τέλος πάντων, βρήκαν τρόπο αυτοί οι δυο κόσμοι να συνεργαστούν. Στην Ελλάδα αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Νομίζω ότι το κόστος το πληρώνουν πολύ απλά οι ελληνικές οικογένειες. Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση για τη μεγάλη άνοδο του Out of pocket. Νομίζω έχει προσεγγίσει κοντά στα 8 δισ. €. Είναι τεράστιο ποσό που βαραίνει την ελληνική κοινωνία. Στην πορεία θα γίνουν 9, 10, δεν θα σταματάει αυτό το πράγμα για τους λόγους που συζητήσαμε, γήρανση, νέες θεραπείες, ακριβότερα φάρμακα. Και αυτά τα περνάνε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Άρα έχει έρθει ο καιρός να δούμε την επόμενη συζήτηση για το θέμα της σύμπραξης. 

Σίγουρα μια μορφή συμπληρωματικότητας, σε μια μελέτη που είχαμε στην Ένωση  Ασφαλιστικών Εταιρειών, νομίζω είχαμε καταλήξει για παράδειγμα ότι ένα συμπληρωματικό μοντέλο -η ιδιωτική ασφάλιση συμπληρώνει την κρατική- όπως στη Γαλλία για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι για κάποια επιπλέον πράγματα ή πιθανώς για κάποια κάλυψη εκπιπτόμενων ή μικρών δαπανών που επιβαρύνουν τον ασθενή, αυτό θα μπορούσε να ασφαλιστεί ιδιωτικά. Άρα θα ήταν ένα πρώτο βήμα κάποιου είδους σύμπραξης.

Υπάρχουν και κάποια πολύ πιο προχωρημένα μοντέλα, τα οποία εγώ πιστεύω πολύ, αλλά θα πρέπει και η ελληνική κοινωνία αντίστοιχα να πειστεί για αυτά. Υπάρχουν χώρες όπως στην Ολλανδία όπου το σύστημα έχει σχεδιαστεί προφανώς από αυτούς που χαράσσουν την πολιτική υγείας, αλλά η εκτέλεση και υλοποίηση γίνεται από τις ιδιωτικές εταιρείες. Δηλαδή το πακέτο των υπηρεσιών που κάθε κλάδος έχει πρόσβαση, έχει σχεδιαστεί και στην ουσία τιμολογηθεί μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά το τρέξιμο του συστήματος γίνεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές». 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), με την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη πολλών επιστημονικών φορέων όπως ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Εργαστήριο Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Health Policy Institute. Δεκαεννέα επιστημονικοί ερευνητικοί εκπαιδευτικοί (κρατικοί ή ιδιωτικοί) οργανισμοί υποστηρίζουν αυτό το κορυφαίο συνέδριο στο πεδίο των επιστημών της υγείας και της έρευνας υπηρεσιών υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: