ΜΕΝΟΥ

Αντιμετωπίζοντας τα χρόνια νοσήματα πέρα από τις θεραπευτικές αποφάσεις

Health Newsroom

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ημερίδα με θέμα “Αντιμετωπίζοντας τα χρόνια νοσήματα πέρα από τις θεραπευτικές αποφάσεις” διοργανώνει η Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στις 17 Φεβρουαρίου 2024, στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα (με δωρεάν εγγραφή) για όλους τους επιστήμονες που θέλουν να την παρακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολή ΕΚΠΑ, Πέτρο Π. Σφηκάκη, το θέμα αυτό αν και αποτελεί ένα ζήτημα που σαφώς προβληματίζει όλες και όλους τους κλινικούς ιατρούς, δεν έχει μέχρι σήμερα αναδειχθεί συστηματικά.

Στο πρώτο μέρος θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την προσέγγιση του ασθενή με χρόνια πάθηση αλλά και της οικογένειας, με έμφαση στην ενσυναίσθηση, τις τεχνικές ενεργητικής ακρόασης, αλλά και την επικοινωνία της διαγνωστικής αβεβαιότητας.

Στο δεύτερο μέρος θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν τη διαμόρφωση της στάσης των επιστημόνων και συγκεκριμένα για την ασθενοκεντρική έναντι της πατερναλιστικής ιατρικής, τη θεραπευτική αξία που έχουν η επαύξηση και η μείωση των φαινομένων Placebo και Nocebo, αντίστοιχα, καθώς και εάν τελικά θεραπεύουν τον ασθενή ή όλη την οικογένεια.

Στο τρίτο μέρος θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα που ανακύπτουν κατά την παρακολούθηση ασθενούς με χρόνιο νόσημα, όπως η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων, η διαχείριση των συναισθηματικών αντιδράσεων, της στιγματοποίησης, αλλά και των δυσλειτουργικών έξεων ζωής, καθώς και η συμμόρφωση στη θεραπεία.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, ειδικότερα δε για την άσκηση της κλινικής Ιατρικής στην εποχή των social media, αλλά και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: