ΜΕΝΟΥ

Αναμένονται εξελίξεις στον κλάδο Υγείας

Όλα δείχνουν ότι οι ασφαλίσεις υγείας θα είναι ο νέος προβληματικός κλάδος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα που καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του κλάδου είναι ήδη σημαντικές και δεν αφορούν μόνο τα ισόβια προγράμματα αλλά και τα ετησίως ανανεούμενα. Οι ασφαλιστικές επικαλούνται τον ιατρικό πληθωρισμό και τις υπέρογκες χρεώσεις όπως αναφέρουν ασφαλιστικοί κύκλοι των ιδιωτικών νοσοκομείων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα «ειδικά υλικά», με τους ασφαλισμένους να αρχίζουν να εκφράζουν τις «διαμαρτυρίες», οι οποίες φτάνουν μέχρι και ακύρωση των συμβολαίων.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα ισόβια προγράμματα που οι αυξήσεις είναι υψηλότερες, καθώς υπολογίζονται με βάση το δείκτη του ΙΟΒΕ και αφορούν όμως ένα «κλειστό σύνολο» ασφαλισμένων, η πλειοψηφία των οποίων «γερνάει», με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις των συμβολαίων να είναι μεγάλες και πολλοί να δυσκολεύονται να καταβάλουν τα ασφάλιστρα. Αλλά και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εκφράζουν τη δυσφορία τους, καθώς αυτοί εισπράττουν πρώτοι τα παράπονα των πελατών τους ασφαλισμένων.

Οι διεργασίες μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών εντείνονται, καθώς αναζητείται μία λύση στο όλο πρόβλημα και αναμένονται εντός του 2024 εξελίξεις μέσω συνεργασιών σε επιμέρους τομείς, όπως π.χ. στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (διαγνωστικά κέντρα, κ.λπ.), χωρίς να αποκλείονται και άλλες κινήσεις.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές ελπίζουν σε μια ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών νοσοκομείων μετά και τη συνεργασία του «Ερρίκος Ντυνάν» με τη Euromedica.

Πάντως η αύξηση των ασφαλίστρων, λόγω πληθωρισμού, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Consumer Trends Report 2023 – Statistical Annex) της EIOPA οι εποπτικές αρχές ανέφεραν τις ασφαλίσεις νοικοκυριών, τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων και τις ασφαλίσεις ατυχημάτων/υγείας ως τους κλάδους δραστηριότητας που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 2023 της EIOPA, η οποία δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των καταναλωτών της Ε.Ε. είδε τα ασφάλιστρά του να αυξάνονται στους εν λόγω κλάδους εργασιών.

Ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους, τα προγράμματα ατυχημάτων και υγείας καταγράφουν μια τάση ακυρώσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της EIOPA, στην ασφάλιση ατυχημάτων και υγείας η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό (35%) μαζί με τη Ρουμανία, μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε., που η συγκεκριμένη ασφάλιση δεν αγοράστηκε/ανανεώθηκε ή ο ασφαλισμένος σταμάτησε να καταβάλλει εισφορές ή ακύρωσε το συμβόλαιο λόγω της αύξησης του κόστους ζωής.

Ακολουθεί η Βουλγαρία με 32%, ενώ ο μέσος όρος των Ευρωπαίων είναι στο 18%.

Πάντως, η ασφάλιση ατυχημάτων και υγείας είναι το τρίτο σε συχνότητα ασφαλιστικό προϊόν (47%) στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων μετά το αυτοκίνητο, που είναι υποχρεωτικό, και την ασφάλιση κατοικίας, η οποία επίσης είναι «υποχρεωτική» για όσες κατοικίες συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: