ΜΕΝΟΥ

Άδωνις Γεωργιάδης: Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας το επόμενο διάστημα!

Health Newsroom

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, την κατάσταση και το χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία, τους στόχους που τίθενται για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας, το περίφημο 5ευρω στα νοσοκομεία κ.ά. μίλησε σήμερα το πρωί ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, στον ΑΝΤ1. Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής:

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού:

«Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία. Πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς  για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49.  Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει».

«Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής».

Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία:

«Ο ΕΟΔΥ χθες έβγαλε μία αναλυτική ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με έναν πιο ασφαλή τρόπο μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης των ιώσεων. Επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης. Αυτό θα κρατήσει όλο τον Ιανουάριο ασφαλώς. Η γρίπη συνήθως κρατάει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, κάπου εκεί αρχίζει και πέφτει, άρα μέχρι εκεί θα υπάρχει αυτή η σχετική πίεση. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή».

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία:

«Πράγματι το θέμα της ελλείψεως του προσωπικού είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα σήμερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει πολλούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται. Εγώ έχω σκοπό τις επόμενες μέρες να συνεργαστώ πάρα πολύ με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να δούμε στα αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό. Θα σας εντυπωσιάσει. Φέτος έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε την εποχή των μνημονίων. Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, έχουμε λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Προφανώς οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά εξαιρετικά πιο χαμηλές από ό,τι γειτονικών άλλων χωρών και αυτό παίζει το ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Θα δούμε πραγματικά τι μπορούμε να κάνουμε γιατί δέχομαι απολύτως ότι οι προσλήψεις και η ενίσχυση με δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση». 

Για την κατάσταση και το χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία:

«Εμένα μου αρέσει η πολιτική ως εφαρμοσμένη τέχνη και όχι ως θεωρία, δηλαδή ως αποτέλεσμα.  Σήμερα, που είμαι πρώτη ημέρα στο Υπουργείο Υγείας, η εικόνα είναι αυτή που περιγράψατε και οι αναμονές αυτές που είπατε. Τη μέρα που θα φεύγω θα δείτε και θα πείτε μόνος σας ποιες θα είναι οι ώρες αναμονής και θα ποια θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι πολιτικοί κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Δέχομαι όμως απολύτως ως πρόκληση του Υπουργού Υγείας να μειώσει το χρόνο αναμονής των ανθρώπων στα νοσοκομεία. Να μειώσει την ταλαιπωρία τους».

Για το περίφημο 5ευρω στα νοσοκομεία:

«Πρώτα από όλα ένας από τους μεγαλύτερους νεοελληνικούς μύθους είναι «το 5ευρω του Άδωνι». Σίγουρα το έχετε ακούσει, το έχετε δει τυπωμένο σε χαρτάκια σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή στο διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ «το 5ευρω του Άδωνι». Το 5ευρω ήταν νόμος του Ανδρέα Λοβέρδου, εγώ το παρέλαβα».

«Σήμερα δεν τίθεται το θέμα αυτό για τον εξής λόγο: «το 5ευρω του Άδωνι» όπως έμεινε, αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια πολύ μεγάλη κράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ως αντιστάθμισμα αυτού. Για να καταλάβετε, το 5ευρω έδινε στον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ  η κράτηση που έβαλε ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός δίνει 69 εκατομμύρια, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Άρα, δεν έχει νόημα για το κράτος να καταργήσει κάτι που του δίνει 70 για να πάρει κάτι που του δίνει 20. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε το 5ευρω το αντικατέστησε με την αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα παράπονά σας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας κορόιδεψε γιατί ήταν μια μεγάλη κοροϊδία αυτό που έγινε. Το 5ευρω το πλήρωνε μόνο όποιος είχε ανάγκη των υπηρεσιών υγείας μια ή δυο φορές το χρόνο γιατί αν πήγαινε πάνω από 3 δεν πλήρωνε και το πληρώνουν τώρα όλοι από τη σύνταξή τους».

Για τους στόχους που τίθενται για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας:

«Στόχος μου είναι να αφήσω ένα συνολικό σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μου την οποία θα αισθάνονται και θα αντιλαμβάνονται. Δηλαδή να μπορεί να πει ο κόσμος ότι ναι, τώρα τα πράγματα στα νοσοκομεία και γενικά στην υγεία πηγαίνουν καλύτερα.  Αν ο κόσμος το λέει αυτό η πολιτική μου θα έχει αποδώσει. Αν ο κόσμος δεν το λέει, πολύ απλά θα έχω αποτύχει. Δέχομαι απολύτως την πρόκληση. Ήρθα με πολύ κέφι στο Υπουργείο αυτό. Πρώτα από όλα οι Υπουργοί κατά τη δική μου κοσμοθεωρία δεν μπορούν να λένε αν τους αρέσει ή όχι ένα Υπουργείο, είναι υποτιμητικό για τον Πρωθυπουργό.  Και είναι υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό.  Όλα τα υπουργεία είναι σημαντικά και ένας άνθρωπος που θέλει να δουλέψει σε όλα τα υπουργεία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Όμως, δεν σας κρύβω ότι το Υπουργείο Υγείας για εμένα ήταν μάλλον η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις που μπορούσε να μου θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πολλούς και διαφόρους λόγους και σκοπεύω να τον δικαιώσω».

Για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει συνολικά επί θητείας του:

«Η μεγαλύτερή μου μεταρρύθμιση στο Υπουργείο Υγείας ήταν η κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μου και στα νοσοκομεία και στο φάρμακο, κάτι που το καπηλεύτηκε δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι ο Υπουργός Υγείας που υπέγραψε και το νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις για την κάλυψη των ανασφαλίστων ήμουν εγώ. Ούτε ο Πολάκης, ούτε ο Ξανθός. Επίσης να σας πω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης ψήφισα 29 μεταρρυθμιστικούς νόμους που πιστεύω ότι έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας. Και στο Υπουργείο Εργασίας, μέσα σε έξι μήνες, έκανα τη μείωση παρακράτησης των συνταξιούχων, το ξεπάγωμα των τριετών που ήδη έχει ξεκινήσει τώρα, την αύξηση του ορίου εισαγωγής των χρεών μέσα στον ΕΦΚΑ, το επίδομα μητρότητας 9 μήνες που δεν υπήρχε στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Όπως σε κάθε Υπουργείο που πάω θέλω να αφήνω μετρήσιμο μεταρρυθμιστικό έργο να είστε βέβαιοι το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός να το κάνω και στο Υγείας».

Για τον θάνατο του παιδιού στην Πτολεμαΐδα:

«Δεν αποφασίζει ο Διοικητής αν θα μπει ή όχι ένα παιδί μέσα σε εισαγωγή, να μην είμαστε άδικοι. Αυτό είναι ιατρική απόφαση.  Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να πω συλλυπητήρια πραγματικά στους γονείς του. Μιλάω περισσότερο ως πατέρας παρά ως Υπουργός. Έχω ζητήσει επείγουσα ενημέρωση να δω τι έχει συμβεί. Είναι μία ανθρώπινη τραγωδία. Εάν τώρα έχει γίνει πραγματικά λάθος από το νοσοκομείο και από τους γιατρούς θα το μάθουμε και θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: