ΜΕΝΟΥ

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι επενδύσεις και η φαρμακευτική δαπάνη

Health Newsroom

Του Άρη Μπερζοβίτη

Κεντρική φωτογραφία: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας

14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε σε πάνελ στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, κατά τη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στην επερχόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου αναφορικά με την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επίσης και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024. «Ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα βγει η απόφασή μου για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα 120 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) και τα 80 εκατομμύρια ευρώ για το retail. Θέλω να δω την επίδραση των μέτρων, που εφαρμόζονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα», επεσήμανε ο κύριος Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους CEOs των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία, που έχει το γεγονός, ότι επέλεξαν τη χώρα μας για τη διεξαγωγή της ετήσιας συνάντησής τους. «Δήλωσαν με την παρουσία τους ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο για τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, δε, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επενδύσεων των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας.

«Παρόλο που η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., η χώρα μας παράγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων. Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Στη συνάντηση (στο Μέγαρο Μαξίμου) καλέσαμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback και να κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα, είτε με δικά τους εργοστάσια, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», είπε ο Υπουργός Υγείας, φέρνοντας για άλλη μια φορά το παράδειγμα πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κατασκεύασε καινούριο εργοστάσιο και ανέβασε τις εξαγωγές της από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, Ντανιέλα Μάλο, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση σπάνιων και χρόνιων νοσημάτων, σώζοντας τις ζωές πολλών ασθενώ. Χαρακτηριστικά η κυρία Μάλο αναφερόμενη στο θέμα της φετινής διοργάνωσης του Συνεδρίου, “Pharmadise – Leading healthcare intelligence”, διερωτήθηκε τι είναι «παράδεισος» επισημαίνοντας: «Ο παράδεισός μας ονομάζεται φάρμακο».

Από αριστεά: Αντώνης Σρόιτερ, Δηµοσιογράφος, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, Valentin Plouchard, Healthcare regulatory affairs at EuropaBio & expert on the EU Pharmaceutical Strategy, Ολύµπιος Παπαδηµητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Γενικός Διευθυντής Νovo Nordisk Ελλάδος, Γεώργιος Μ. Βασιλόπουλος, BSc Pharm, BA, MSc Clin Pharm, PhD Pharm NKUA, PhD Med AUTH, Vis. Prof. NKUA,  Executive Consultant BoD ΠΕΦ, Λαµπρίνα Μπαρµπετάκη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος AbbVie Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Πρόεδρος PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), Γρηγόρης Καρέλος, Πρόεδρος ΕΦΕΧ, Country Director Greece, Balkans & Israel, KENVUE

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: