ΜΕΝΟΥ

Άδωνις Γεωργιάδης: Παράνομη η μονιμοποίηση των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου των νοσοκομείων!

Health Newsroom

Βασικά σημεία από την απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα, στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”:

  • Μπορείς να απολύσεις έναν Συμβασιούχο Ορισμένου Χρόνου του οποίου έχει λήξει η σύμβαση που έχει; Γιατί εδώ με όλους εσάς θα ξεχάσουμε ό,τι γνωρίζουμε για την ελληνική γλώσσα, για το σύνταγμα της χώρας και για τη νομιμότητα. Οι άνθρωποι αυτοί για τους οποίους συζητάμε προσελήφθησαν ως Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου. Αυτή ήταν η συμφωνία με το ελληνικό κράτος. Λόγω του Covid-19 υπήρξαν εκτάκτως παρατάσεις στις συμβάσεις τους και ψηφίστηκαν δυο ενδιάμεσοι νόμοι που λένε ότι όταν ολοκληρώνεται σε κάποιο νοσοκομείο η διαγωνιστική διαδικασία του ιδιωτικού εργολάβου που αναλαμβάνει την Χ υπηρεσία, αυτοδίκαια λύνεται η σύμβασή τους. Αυτό λέει ο νόμος. Αυτή είναι η περίπτωση του Αγίου Σάββα”.
  • “Δώσαμε μια παράταση μέχρι 30 Ιουνίου, αλλά όπως εξήγησα στην ΠΟΕΔΗΝ, οι ΣΟΧ κάποτε τελειώνουν. Άρα, να μην τους υπόσχεται κανείς μονιμότητα από το παράθυρο. Δεν θα γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε αορίστου χρόνου διότι αυτό το απαγορεύει το σύνταγμα της χώρας στο οποίο και εσείς και εγώ έχουμε ορκιστεί πίστη. Όποιος τους κρατήσει, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα”.
  • “Στον Άγιο Σάββα είχαν προσληφθεί, το 2019, με σύμβαση ορισμένου χρόνου ΣΟΧ για τον καθαρισμό του νοσοκομείου, 90 άτομα. Από αυτά τα 90 άτομα σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται 56 άτομα. Από τα 56 άτομα τα 22 έχουν δηλώσει χρόνια προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε μόνιμη αναρρωτική άδεια. Άρα, από τους αρχικούς 90 που είχαν προβλεφθεί ότι χρειάζονται για να καθαρίζουν το νοσοκομείο, τελικά  για τον καθαρισμό του νοσοκομείου εργάζονται 34. Αν για ένα έργο που χρειάζεσαι 90 τελικά δουλεύουν οι 34, το έργο δεν εκτελείται”.
  • “Έχουμε βάλει ως όρο στην όποια εταιρεία αναλάβει π.χ. την καθαριότητα, ότι πρέπει υποχρεωτικά να προτείνει πρόσληψη πρώτα σε αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον και αν θέλουν να εργαστούν”.
  • “Να κάνουμε προσλήψεις στην υγεία, προφανώς να κάνουμε. Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στην υγεία, 10.000 προσλήψεις. Εσείς πιστεύετε ότι το μόνιμο προσωπικό που μας λείπει στα νοσοκομεία είναι γιατροί και νοσηλευτές ή είναι καθαριστές; Ποια είναι η πρώτη ανάγκη στα νοσοκομεία; Η ιεράρχηση είναι προφανώς πρωτίστως να πάρουμε γιατρούς και δευτερευόντως νοσηλευτές. Ούτε μπορούμε να τους πάρουμε όλους, ούτε μπορούμε να είμαστε όλοι στην Ελλάδα δημόσιοι υπάλληλοι”.
  • “Όσον αφορά ειδικά τον Άγιο Σάββα, η άξια Διοικήτριά του έχει τηρήσει απολύτως τη νομιμότητα. Οι πράξεις έχουν ελεγχθεί από τρία διαφορετικά επίπεδα ελέγχου της Διοικήσεως και έχουν κριθεί ορθές, νόμιμες και συμφέρουσες για το ελληνικό κράτος. Έχω ζητήσει από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ να δει που υπάρχουν ανάγκες για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι με ΣΟΧ αυτόματα τη δουλειά τους και να τους δώσουμε μία παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να έχουν μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα στη ζωή τους. Ψέματα όμως δεν θα τους πω ότι δηλαδή θα γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από το παράθυρο. Μόνιμοι στο δημόσιο μπαίνουν μόνο μέσω ΑΣΕΠ και με κανέναν άλλον τρόπο”.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: